Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Logeerkoffertjesproject

Binnen de verschillende kerken merken we dat ouders er veel waarde aan hechten om met hun kind(eren) met geloven bezig te zijn. Toch blijkt het lastig om hier praktisch handen en voeten aan te geven. Ouders zitten met vragen als: wat zijn goede kinderbijbels, wat kan ik zelf met kinderen doen en welk antwoord kan ik geven op de vragen van mijn kinderen. Wanneer avonden rond dergelijke thema's worden georganiseerd, zijn de reacties dan vaak positief, maar is de opkomst wel eens beperkt. De week is al te vol. Daarom meldt een deel van de ouders zich toch weer af. Verder merken we dat ouders vooral op zoek zijn naar praktische ideeën om met hun kinderen aan de slag te gaan met de bijbel en het geloof.

logeerkoffertjesprojectVanuit Ichthusboekhandel hebben we al een paar jaar ervaring met koffertjesprojecten. Het betekent een mix van boeken en tijdschriften die een lange weg beginnen in een koffertje door kerkelijke gemeentes heen. Een mix van opvoeding, geloofsgroei, spelletjes en onverwachte invalshoeken om met elkaar te praten als gezin over God, geloof en verbondenheid met de kerk. Na een paar weken reist het koffertje door naar een ander gezin. Op een heel natuurlijk niveau begint zo het onderlinge gesprek. Samen praten als vaders over opvoeding, als moeders en als kinderen gedeelde ervaringen uitwisselen, in de buurt, op school of bij de kerk.

Voor een koffertjesproject is niet zo heel veel nodig. Wat komt er in ieder geval kijken voor zo'n gezinskoffer:

* Het begint met een leuke koffer, liefst natuurlijk een paar, waardoor het rouleren sneller kan
* een selectie van artikelen die er in gaan (niet elke koffer is het zelfde!)
* een lijstje met de inhoud om af te vinken bij doorgeven (de checklist)
* een sticker in elk boek wie de eigenaar blijft (de kerk) en wie verantwoordelijk is (de contactpersoon).
* een (enthousiaste) coördinator / contactpersoon die zorgt dat de gezinskoffers doorstromen;
* een budget waardoor er gekocht kan worden.

Wat gaat er dan in zo'n pakket. Hieronder een lijst waar uit gekozen kan worden. Er is veel meer, maar dat kunnen we altijd laten zien of toelichten in een gesprek hierover. Een kerkelijke gemeente zal graag een herkenbare invulling geven aan de koffertjes. Wat in ieder geval er altijd ook bij kan zijn kerkelijke bladen, kleurplaten, wat informatie over de kerk en de activiteiten.

Interview Hooglandse kerk o.a. over Koffertjesproject en Kliederkerk

Bijbels dagboek voor kinderen | Bijbels dagboek voor echtparen | Kinderbijbels | Huwelijk en gezin | Sexuele voorlichting

30 artikelen
pagina 1 van 3
Geloven met plezier

Meer dan 100 leuke ideeën voor jou en je kind om samen aan de slag te gaan met de Bijbel, wie God is en wat betekent geloof.

Praktische handreikingen voor ouders om met hun kind aan de slag te gaan. Het boek bevat acht thema's:

* Samen vieren (en gezinsrituelen)
* Muziek
* Natuur
* Bijbel, geloof en doop
* Kerst
* Pasen
* Hemelvaart en Pinksteren
* Nieuw jaar en Nieuw leven

Binnen elk thema worden er per leeftijdgroep (0-4 / 5-8 / 9-12) vijf concrete suggesties gedaan voor doe opdrachten.

Geloven thuis kwam tot stand in nauwe samenwerking met JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloven met plezier Damstra
€ 12,99
voorraad onbekend
De rode draad door de christelijke feest

De rode draad door de christelijke feestdagen: Een uniek boek om samen in het gezin de christelijke feesten in perspectief te zetten, te ontdekken wie God is en hoe Zijn reddingsplan door de feesten heen duidelijk wordt gemaakt.

Het boek biedt voor elk feest een aantal weken van voorbereiding en vieren. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en vijf kortere themastukjes met vragen en creatieve opdrachten voor kinderen van verschillende leeftijden tot ca. 12 jaar.

Achterin zit een pakket voor een vlaggenlijn. Het boek biedt regelmatig opdrachten om een vlag op te hangen met symbolische kleur, vorm of tekst. Zo ontstaat het feest in eigen huis. Dit boek is ook uitstekend te gebruiken op scholen en in kerken.

Ideaal om het kerkelijk jaar samen door te lopen als gezin. U kunt het gemakkelijk online bestellen in de webshop van Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de Ichthuswinkels.

De rode draad door de christelijke feest Plantinga, Ingrid; Selles, Nieske; Weerd
€ 10,-
voorraad onbekend
Vier het samen

Het gezinsboek: Vier het samen bevat handreikingen om van elke christelijke feest- en hoogtijdag een echt feest te maken binnen het gezin, een kinderclub of een schoolklas.

Het boek is interessant voor meerdere jaren en geeft de mogelijkheid om zelf de elementen / werkvormen te kiezen die passen bij het gezin.

Een waardevol en praktisch handboek waar je jaren mee uit de voeten kunt! Gericht op gezinnen met kinderen van 3-11 jaar. Uiteraard ook geschikt voor het basisonderwijs en het kinderwerk in de kerk.

Nieske Selles, auteur, moeder en voormalig leerkracht, doet jaarlijks haar best om op creatieve wijze de christelijke feesten te vieren met haar kinderen. Ze merkt dat het werkt!

Vier het samen biedt suggesties voor de viering van advent en kerst, oud en nieuw, bid-/dankdag, lijdenstijd en Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, doopdag en verjaardag. Ze zijn opgebouwd uit de volgende elementen:

* een korte inleiding
* bijbelleesroosters voor de periode voorafgaand aan de feestdag
* vrije voorleesverhalen met prachtige illustraties
* (creatieve) verwerkingsvormen
* vragen voor verschillende leeftijdsniveaus om door te praten

U kunt het boek Vier het samen eenvoudig online bestellen bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de Ichthuswinkels.

Vier het samen Selles,-ten Brinke Nieske
€ 22,99
voorraad onbekend
Wijs me de weg!

De opvoedingssituatie verandert voortdurend in dit post-christelijke tijdperk. Wat de kinderen thuis, in de kerk en op school wordt voorgehouden, verschilt hemelsbreed van wat ze meemaken op straat, zien en horen op de tv of op het beeldscherm van de op de global village ingelogde computer. Christenen zijn in een minderheidspositie terechtgekomen.

De christelijke pedagogiek moet zich daarom diepgaand bezinnen op doel en middelen. Volgens dr. Ter Horst kan het toekomstperspectief van de christelijke opvoeding geen ander zijn dan dat van het Koninkrijk van de Liefde. Uitgaande van de scheppingsgedachte ontwikkelt hij een 'pedagogisch quintet': beschermen, verzorgen, overdragen (van kennis en vaardigheden), inleiden (in betekeniseen) en inwijden (in geheimen). Het boek heeft naast een beschouwende ook een sterk praktische inslag, omdat de schrijver vindt dat pedagogische gedachten vooral bruikbaar moeten zijn.

Wijs me de weg! Horst, Wim ter
€ 21,99
voorraad onbekend
Maak ze sterk POD

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos.

Het boek: Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën. Voor ouders en verzorgers, maar ook voor leerkrachten en kerken- en jongerenwerkers die omgaan met kinderen vanaf de basisschoolleeftijd. Het boek sluit aan bij het trainingsprogramma LEV! van Stichting Chris Kinder- en Jeugdhulp, voor scholen en kerken.

'Dit boek zal bijdragen aan het sterk maken van een nieuwe generatie, klaar om haar plaats in te nemen in Gods Koninkrijk'.
Yvonne Bijl, Orthopedagoog, www.hartvoorschatten.nl

Wietske Noordzij is ontwikkelingspsychologe, jongerenwerker en landelijk coördinator van Stichting Chris, een organisatie die zich inzet voor hulp, ondersteuning en toerusting van kinderen en jongeren en voor het versterken van hun omgeving.

Erik Smit werkt als coördinator preventiewerk en accountmanager bij Chris.

Maak ze sterk POD Noordzij, Wietske; Smit, Erik
€ 17,99
voorraad onbekend
Sestra mama

Sestra Mama is een blad voor (jonge) moeders en gaat over dingen waar jij mee bezig bent, over opvoeding van kinderen, het krijgen van kinderen en hoe je daar mee omgaat.

Een tijdschrift dat je laat zien dat de manier waarop jij moeder bent, goed is! Op verzoek van lezeressen zelf met lekker veel persoonlijke verhalen en inkijkjes. Moeders willen niets liever dan zien hoe anderen het doen.

Sestra mama 3 gaat over verwachting: leven met uitzicht, maar ook: verwachtingen: Hoe hoog leg je de lat? Met extra dossier over zwanger zijn en de kraamperiode, juist omdat Sestra mama ook geschikt is om als (kraam)cadeau te geven aan een (jonge)
moeder.

Over welke dingen gaat het in Sestra Mama:

* Interviews met bekende of onbekende moeders
* Persoonlijke verhalen
* Relaties
* Werk
• Geloof

"Al bestaat dit prachtig gestylede magazine nog maar vrij kort, Sestra Mama past helemaal bij mij! Met een kijkje in levens van mama's net als ik, met ups & downs in de opvoeding, hoe geef ik ze in liefde het geloof in God mee, herkenning, liefde en loslaten en vooral ook; niet alles hoeft perfect te zijn! Opvoeden lijkt soms zo vanzelf te gaan, maar iedere mama heeft haar struggles!"

Nely (37)

Sestra mama
€ 9,95
voorraad onbekend
Sestra Mama vallen en opstaan

Moeders hebben weinig tijd maar maken wel graag tijd voor Sestra mama tussendoor! De reacties op het eerste nummer waren behoorlijk enthousiast. 'Prachtig', 'ik pak het er elke keer weer bij', en 'fijn dat er ook aandacht voor moeders met pubers is'.

Het tweede nummer is qua look en feel kwalitatief opnieuw mooi en wil moeders aanmoedigen op hun manier mama te zijn: #zobenikmama Online is er inmiddels een levendige community ontstaan rondom deze hashtag. Het thema van dit nummer is rolmodellen. Wie is jouw voorbeeld en wat zegt de bijbel over voorbeelden. Met interviews, tips en veel verhalen voor en van gelovige moeders.

De pijlers / vragen van Sestra mama:

* Interviews met bekende of onbekende moeders
* Persoonlijke verhalen
* Relaties
* Werk
* Geloof
* het geheim van geloof doorgeven
* Welke invloed hebben influencers op tieners.

Sestra Mama vallen en opstaan Sestra
€ 4,99
voorraad onbekend
Jongleren

Dit een praktisch boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief.

Het staat vol frisse inzichten, waardevolle adviezen en praktische tips. De auteurs zijn open en eerlijk over hun eigen ervaringen. Een boek dat jarenlang meegaat en steeds bruikbaar en actueel blijft.

Nicky en Sila Lee zijn meer dan 30 jaar getrouwd en hebben vier kinderen. Ze spreken veel over huwelijk, gezin en opvoeding. In Nederland zijn ze bekend van The Marriage Course en het bijbehorende boek Ik ook van jou.

Dit boek geeft op een laagdrempelige wijze adviezen en tips voor een christelijke opvoeding. De auteurs werken veel met mensen net na de Alpha cursus, waardoor ze goed in staat zijn om mensen die geen christelijke achtergrond hebben te helpen met het vinden van actuele opvoedingsadviezen.

Jongleren Lee, Nicky; Lee, Sila
€ 25,99
voorraad onbekend
Boos!

In dit speels vormgegeven praat- en doeboekje van Linda Klein leren kinderen samen met hun ouders beter om te gaan met boosheid.

Het kind ontdekt waar boosheid vandaan komt en wanneer boosheid nodig is. Ook ontdekt hij dat verschillende manieren van boos worden bij je kunnen horen: van inslikken tot woedend zijn. Hij leert hoe je ervoor kunt zorgen dat jijén anderen minder last hebben van boze buien. Er is ruimte voor gesprekjes, gebed, Bijbelverhalen en oefeningen. De hoofdstukjes in dit doeboek zijn zo kort mogelijk, zodat je regelmatig een hoofdstukje kunt lezen, invullen en de oefeningen echt kunt gaan doen.

Boos! Klein, Linda
€ 7,99
voorraad onbekend