Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Logeerkoffertjesproject

Binnen de verschillende kerken merken we dat ouders er veel waarde aan hechten om met hun kind(eren) met geloven bezig te zijn. Toch blijkt het lastig om hier praktisch handen en voeten aan te geven. Ouders zitten met vragen als: wat zijn goede kinderbijbels, wat kan ik zelf met kinderen doen en welk antwoord kan ik geven op de vragen van mijn kinderen. Wanneer avonden rond dergelijke thema's worden georganiseerd, zijn de reacties dan vaak positief, maar is de opkomst wel eens beperkt. De week is al te vol. Daarom meldt een deel van de ouders zich toch weer af. Verder merken we dat ouders vooral op zoek zijn naar praktische ideeën om met hun kinderen aan de slag te gaan met de bijbel en het geloof.

logeerkoffertjesprojectVanuit Ichthusboekhandel hebben we al een paar jaar ervaring met koffertjesprojecten. Het betekent een mix van boeken en tijdschriften die een lange weg beginnen in een koffertje door kerkelijke gemeentes heen. Een mix van opvoeding, geloofsgroei, spelletjes en onverwachte invalshoeken om met elkaar te praten als gezin over God, geloof en verbondenheid met de kerk. Na een paar weken reist het koffertje door naar een ander gezin. Op een heel natuurlijk niveau begint zo het onderlinge gesprek. Samen praten als vaders over opvoeding, als moeders en als kinderen gedeelde ervaringen uitwisselen, in de buurt, op school of bij de kerk.

Voor een koffertjesproject is niet zo heel veel nodig. Wat komt er in ieder geval kijken voor zo'n gezinskoffer:

* Het begint met een leuke koffer, liefst natuurlijk een paar, waardoor het rouleren sneller kan
* een selectie van artikelen die er in gaan (niet elke koffer is het zelfde!)
* een lijstje met de inhoud om af te vinken bij doorgeven (de checklist)
* een sticker in elk boek wie de eigenaar blijft (de kerk) en wie verantwoordelijk is (de contactpersoon).
* een (enthousiaste) coördinator / contactpersoon die zorgt dat de gezinskoffers doorstromen;
* een budget waardoor er gekocht kan worden.

Wat gaat er dan in zo'n pakket. Hieronder een lijst waar uit gekozen kan worden. Er is veel meer, maar dat kunnen we altijd laten zien of toelichten in een gesprek hierover. Een kerkelijke gemeente zal graag een herkenbare invulling geven aan de koffertjes. Wat in ieder geval er altijd ook bij kan zijn kerkelijke bladen, kleurplaten, wat informatie over de kerk en de activiteiten.

Interview Hooglandse kerk o.a. over Koffertjesproject en Kliederkerk

Bijbels dagboek voor kinderen | Bijbels dagboek voor echtparen | Kinderbijbels | Huwelijk en gezin | Sexuele voorlichting

Geloven met plezier

Meer dan 100 leuke ideeën voor jou en je kind om samen aan de slag te gaan met de Bijbel, wie God is en wat betekent geloof.

Praktische handreikingen voor ouders om met hun kind aan de slag te gaan. Het boek bevat acht thema's:

* Samen vieren (en gezinsrituelen)
* Muziek
* Natuur
* Bijbel, geloof en doop
* Kerst
* Pasen
* Hemelvaart en Pinksteren
* Nieuw jaar en Nieuw leven

Binnen elk thema worden er per leeftijdgroep (0-4 / 5-8 / 9-12) vijf concrete suggesties gedaan voor doe opdrachten.

Geloven thuis kwam tot stand in nauwe samenwerking met JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloven met plezier Damstra
€ 12,99
voorraad onbekend
Rode draad door christelijke feesten

De rode draad door de christelijke feestdagen: Een uniek boek om samen in het gezin de christelijke feesten in perspectief te zetten, te ontdekken wie God is en hoe Zijn reddingsplan door de feesten heen duidelijk wordt gemaakt.

Het boek biedt voor elk feest een aantal weken van voorbereiding en vieren. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en vijf kortere themastukjes met vragen en creatieve opdrachten voor kinderen van verschillende leeftijden tot ca. 12 jaar.

Achterin zit een pakket voor een vlaggenlijn. Het boek biedt regelmatig opdrachten om een vlag op te hangen met symbolische kleur, vorm of tekst. Zo ontstaat het feest in eigen huis. Dit boek is ook uitstekend te gebruiken op scholen en in kerken.

Ideaal om het kerkelijk jaar samen door te lopen als gezin. U kunt het gemakkelijk online bestellen in de webshop van Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de Ichthuswinkels.

Rode draad door christelijke feesten Plantinga, Ingrid
€ 10,-
voorraad onbekend
Vier het samen

Het gezinsboek: Vier het samen bevat handreikingen om van elke christelijke feest- en hoogtijdag een echt feest te maken binnen het gezin, een kinderclub of een schoolklas.

Het boek is interessant voor meerdere jaren en geeft de mogelijkheid om zelf de elementen / werkvormen te kiezen die passen bij het gezin.

Een waardevol en praktisch handboek waar je jaren mee uit de voeten kunt! Gericht op gezinnen met kinderen van 3-11 jaar. Uiteraard ook geschikt voor het basisonderwijs en het kinderwerk in de kerk.

Nieske Selles, auteur, moeder en voormalig leerkracht, doet jaarlijks haar best om op creatieve wijze de christelijke feesten te vieren met haar kinderen. Ze merkt dat het werkt!

Vier het samen biedt suggesties voor de viering van advent en kerst, oud en nieuw, bid-/dankdag, lijdenstijd en Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, doopdag en verjaardag. Ze zijn opgebouwd uit de volgende elementen:

* een korte inleiding
* bijbelleesroosters voor de periode voorafgaand aan de feestdag
* vrije voorleesverhalen met prachtige illustraties
* (creatieve) verwerkingsvormen
* vragen voor verschillende leeftijdsniveaus om door te praten

U kunt het boek Vier het samen eenvoudig online bestellen bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of kopen in één van de Ichthuswinkels.

Vier het samen Selles,-ten Brinke Nieske
€ 22,99
voorraad onbekend
Wijs me de weg!

De opvoedingssituatie verandert voortdurend in dit post-christelijke tijdperk. Wat de kinderen thuis, in de kerk en op school wordt voorgehouden, verschilt hemelsbreed van wat ze meemaken op straat, zien en horen op de tv of op het beeldscherm van de op de global village ingelogde computer. Christenen zijn in een minderheidspositie terechtgekomen.

De christelijke pedagogiek moet zich daarom diepgaand bezinnen op doel en middelen. Volgens dr. Ter Horst kan het toekomstperspectief van de christelijke opvoeding geen ander zijn dan dat van het Koninkrijk van de Liefde. Uitgaande van de scheppingsgedachte ontwikkelt hij een 'pedagogisch quintet': beschermen, verzorgen, overdragen (van kennis en vaardigheden), inleiden (in betekeniseen) en inwijden (in geheimen). Het boek heeft naast een beschouwende ook een sterk praktische inslag, omdat de schrijver vindt dat pedagogische gedachten vooral bruikbaar moeten zijn.

Wijs me de weg! Horst, Wim ter
€ 23,-
voorraad onbekend
Maak ze sterk POD

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos.

Het boek: Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën. Voor ouders en verzorgers, maar ook voor leerkrachten en kerken- en jongerenwerkers die omgaan met kinderen vanaf de basisschoolleeftijd. Het boek sluit aan bij het trainingsprogramma LEV! van Stichting Chris Kinder- en Jeugdhulp, voor scholen en kerken.

'Dit boek zal bijdragen aan het sterk maken van een nieuwe generatie, klaar om haar plaats in te nemen in Gods Koninkrijk'.
Yvonne Bijl, Orthopedagoog, www.hartvoorschatten.nl

Wietske Noordzij is ontwikkelingspsychologe, jongerenwerker en landelijk coördinator van Stichting Chris, een organisatie die zich inzet voor hulp, ondersteuning en toerusting van kinderen en jongeren en voor het versterken van hun omgeving.

Erik Smit werkt als coördinator preventiewerk en accountmanager bij Chris.

Maak ze sterk POD Noordzij, Wietske; Smit, Erik
€ 17,99
voorraad onbekend
Sestra mama

Sestra Mama is een blad voor (jonge) moeders en gaat over dingen waar jij mee bezig bent, over opvoeding van kinderen, het krijgen van kinderen en hoe je daar mee omgaat.

Een tijdschrift dat je laat zien dat de manier waarop jij moeder bent, goed is! Op verzoek van lezeressen zelf met lekker veel persoonlijke verhalen en inkijkjes. Moeders willen niets liever dan zien hoe anderen het doen.

Sestra mama 3 gaat over verwachting: leven met uitzicht, maar ook: verwachtingen: Hoe hoog leg je de lat? Met extra dossier over zwanger zijn en de kraamperiode, juist omdat Sestra mama ook geschikt is om als (kraam)cadeau te geven aan een (jonge)
moeder.

Over welke dingen gaat het in Sestra Mama:

* Interviews met bekende of onbekende moeders
* Persoonlijke verhalen
* Relaties
* Werk
• Geloof

"Al bestaat dit prachtig gestylede magazine nog maar vrij kort, Sestra Mama past helemaal bij mij! Met een kijkje in levens van mama's net als ik, met ups & downs in de opvoeding, hoe geef ik ze in liefde het geloof in God mee, herkenning, liefde en loslaten en vooral ook; niet alles hoeft perfect te zijn! Opvoeden lijkt soms zo vanzelf te gaan, maar iedere mama heeft haar struggles!"

Nely (37)

Sestra mama
€ 9,95
voorraad onbekend
Sestra Mama vallen en opstaan

Moeders hebben weinig tijd maar maken wel graag tijd voor Sestra mama tussendoor! De reacties op het eerste nummer waren behoorlijk enthousiast. 'Prachtig', 'ik pak het er elke keer weer bij', en 'fijn dat er ook aandacht voor moeders met pubers is'.

Het tweede nummer is qua look en feel kwalitatief opnieuw mooi en wil moeders aanmoedigen op hun manier mama te zijn: #zobenikmama Online is er inmiddels een levendige community ontstaan rondom deze hashtag. Het thema van dit nummer is rolmodellen. Wie is jouw voorbeeld en wat zegt de bijbel over voorbeelden. Met interviews, tips en veel verhalen voor en van gelovige moeders.

De pijlers / vragen van Sestra mama:

* Interviews met bekende of onbekende moeders
* Persoonlijke verhalen
* Relaties
* Werk
* Geloof
* het geheim van geloof doorgeven
* Welke invloed hebben influencers op tieners.

Sestra Mama vallen en opstaan Sestra
€ 4,99
voorraad onbekend
Jongleren

Dit een praktisch boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief.

Het staat vol frisse inzichten, waardevolle adviezen en praktische tips. De auteurs zijn open en eerlijk over hun eigen ervaringen. Een boek dat jarenlang meegaat en steeds bruikbaar en actueel blijft.

Nicky en Sila Lee zijn meer dan 30 jaar getrouwd en hebben vier kinderen. Ze spreken veel over huwelijk, gezin en opvoeding. In Nederland zijn ze bekend van The Marriage Course en het bijbehorende boek Ik ook van jou.

Dit boek geeft op een laagdrempelige wijze adviezen en tips voor een christelijke opvoeding. De auteurs werken veel met mensen net na de Alpha cursus, waardoor ze goed in staat zijn om mensen die geen christelijke achtergrond hebben te helpen met het vinden van actuele opvoedingsadviezen.

Jongleren Lee, Nicky; Lee, Sila
€ 25,99
voorraad onbekend
Boos!

In dit speels vormgegeven praat- en doeboekje van Linda Klein leren kinderen samen met hun ouders beter om te gaan met boosheid.

Het kind ontdekt waar boosheid vandaan komt en wanneer boosheid nodig is. Ook ontdekt hij dat verschillende manieren van boos worden bij je kunnen horen: van inslikken tot woedend zijn. Hij leert hoe je ervoor kunt zorgen dat jijén anderen minder last hebben van boze buien. Er is ruimte voor gesprekjes, gebed, Bijbelverhalen en oefeningen. De hoofdstukjes in dit doeboek zijn zo kort mogelijk, zodat je regelmatig een hoofdstukje kunt lezen, invullen en de oefeningen echt kunt gaan doen.

Boos! Klein, Linda
€ 7,99
voorraad onbekend
Verdrietig

Er kan klein en groot verdriet in het leven van een kind zijn: gemis na overlijden, een afgewezen gevoel in de klas, teleurstelling dat iets niet lukt, of het verdriet van een echtscheiding of een verloren vriendschap.

Wat kun je als ouders betekenen voor je verdrietige kind, en hoe kun je samen verdriet verwerken? Daar schrijft Linda Klein haar derde boekje over, in de serie doeboekjes van Columbus. Je leest over wat er in je hoofd en lijf gebeurt, als je verdrietig bent, over groot leed in de wereld en klein leed in je eigen leven, en over krokodillentranen.

Wanneer mag je verdriet leren relativeren, en wanneer mag het je diep raken en mag je leren klagen? Het uitgangspunt van dit boekje is dat God ons troost en hoop geeft, in al ons verdriet. Dat wordt uitgewerkt in de informatieve stukjes, de bijbelteksten en de gebedsopdrachten.

De lengte van de hoofdstukjes is bewust kort, zodat je telkens een moment kunt kiezen en de belasting niet te zwaar is.

Verdrietig Klein, Linda
€ 7,99
voorraad onbekend
Bang!

Bang!, een doeboek om te praten over angst geschreven door Linda Klein. Kinderen kunnen te maken hebben met veel verschillende soorten angsten. Een klein beetje spanning kan behulpzaam zijn, maar veel angsten belemmeren kinderen, of kunnen zelfs verlammend werken.

Dit doeboek helpt kinderen om samen met hun ouders angst te benoemen, erover te schrijven, tekenen en praten en geeft oefeningen om samen te doen. De verschillende soorten angsten komen aan de orde: van angst voor spinnen, angst voor spannende momenten, faalangst tot angst om de controle te verliezen.

Aan de orde komt ook hoe vertrouwen in God helpend kan zijn om niet bang te worden. Het doeboek helpt je kind om niet belemmerd te worden door angst, maar vrijer in het leven te kunnen staan.

De lengte van de hoofdstukjes is bewust kort, zodat je telkens een moment kunt kiezen en de belasting niet te zwaar is.

Extra: online informatie voor ouders en leerkrachten

Uitstekend geschikt voor gebruik tijdens de christelijke kinderboekenmaand

Bang! Klein, Linda
€ 7,99
voorraad onbekend
Om nooit te vergeten

'Om nooit te vergeten' is een prentenpraatboek over de dood. Het boek wil een opening bieden aan rouwverwerking bij kinderen en is geschikt voor groot én klein verlies. Het is geschreven door Linda Klein en Nynke Mare Talsma

Het boek heeft een bijlage voor ouders, leerkrachten en betrokkenen waarin suggesties staan hoe het boek gebruikt kan worden. Het verhaal gaat over Imme, die samen met zijn moeder naar de kinderboerderij gaat. Daar aangekomen ziet hij de geit niet meer, want de geit is dood. Hij moet dan gelijk denken aan Lotte en Opa, die ook zijn overleden.

Om nooit te vergeten Klein, Linda; Talsma, Nynke Mare
€ 15,99
voorraad onbekend
Bakken met de Bijbel

Bakken met de Bijbel is bedoeld om samen met je kinderen lekker te koken en tegelijkertijd door te praten over een bijbelverhaal.

Bakken met de Bijbel helpt daarbij. Veel kinderen vinden het leuk om te koken of te bakken, en met deze eenvoudige recepten zal dat zeker lukken.

Het boek bevat 20 bijbelverhalen, om voor te lezen of te vertellen, met bijpassende recepten en vragen waar je samen over door kunt praten. De recepten zijn overzichtelijk uitgewerkt, met handige illustraties, zodat je kinderen veel zelf zullen kunnen doen.

De combinatie van de bijbelverhalen en de recepten zijn verrassend: op deze manier kun je in je gezin of kinderclub creatief met de Bijbel bezig zijn, en nieuwe (ongeziene) aspecten van bekende verhalen ontdekken.

Wat kun je zo al verwachten?

* Glitterkoekjes met een belofte als illustratie bij Gods belofte aan Abraham
* Fruitijsjes met verschillende lagen laten zien dat je je goed aan Gods regels moet houden
* Pannenkoeken met vrolijke gezichtjes omdat God belooft dat er een Redder zal komen!
* Broodwraps met tonijn bij het verhaal van Jezus die de mensen brood en vis geeft

Bakken met de Bijbel Bentley-Taylor, Susie; Moore, Bekah
€ 7,50
voorraad onbekend
Acht verhalen van Jezus

Het prentenboek: Acht verhalen van Jezus van Nick Butterworth laat op een originele manier de gelijkenissen vanuit de Bergrede zien. Elke vertelling wordt voorafgegaan door de Bijbeltekst waar dit Bijbelverhaal te vinden is.

De acht verhalen van Jezus zijn eigenlijk allemaal gelijkenissen die behandeld worden (zoals ze in het boek genoemd worden): het verloren schaap, de kostbare parel, de twee zonen, het huis op de rots, tien zilveren munten, het kleine poortje, wie helpt mij en de rijke boer. Elke vertelling geeft een korte uitleg van wat Jezus met Zijn verhaal / gelijkenis bedoelde.

De vrolijke illustraties geven een belangrijke meerwaarde aan de vertellingen. Het boekje heeft veel weg van een prentenboek; de tekst verwijst soms naar de tekening. De fraai gekleurde tekeningen zijn grappig en onderstrepen subtiel de humor die Jezus zelf in Zijn verhalen legde.

Mick Inkpen is winnaar van de Engelse prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Samen met Nick Butterworth tekende hij voor deze populaire bundel met acht gelijkenissen uit o.a. de Bergrede van Jezus.

Het prentenboek Acht verhalen van Jezus is een leuk boek om uit voor te lezen. Het is geschikt voor kinderen die zelf kunnen lezen - maar grotere (voor)lezers zullen ook veel plezier aan dit prachtboek beleven!

Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar

Acht verhalen van Jezus kopen, doe je bij Ichthusboekhandel in één van de winkels. Bestellen kan online in onze christelijke webshop. We pakken het dan graag leuk in als gratis service.

Acht verhalen van Jezus Butterworth, Nick
€ 15,99
voorraad onbekend
Het visje dat wilde weten wie God is

Het visje dat wilde weten wie God is, is een uniek prentenboek gemaakt door Arthur Mellody om samen met je kind na te denken over wie God is en wat we van Zijn tegenwoordigheid om ons heen in de natuur zien.

Je kunt God niet zien. Hoe weet je dan wie Hij is? Visje woont in het midden van de Indische Oceaan bij prachtig koraal en vraagt zich dat ook af. Een pelikaan neemt Visje mee op reis en laat met voorbeelden uit de schepping zien wie God is.

Het visje dat wilde weten wie God is Alberts Mellody
€ 14,95
voorraad onbekend
Sterren en stippen - Nerflander serie

Het prentenboek Sterren en stippen - de Nerflander serie bevat alle verhalen over Wout en de Nerflanders zoals Max Lucado die schreef. Nu de zes verhalen in één prachtige band voor een geweldig cadeau.

Al ruim 10 jaar staat het prentenboek Niemand is zoals jij in de top 10-lijsten van de christelijke boekhandel. De aansprekende parabel over de Nerflanders rond zelfbeeld en eigenwaarde heeft al vele harten geraakt. Ook de andere prentenboeken van Max Lucado waren succesvol, maar helaas zijn ze niet allemaal meer los verkrijgbaar in de boekhandel.

Juist daarom is er nu deze prachtige bundel met alle verhalen over Wout en de Nerflanders. Zorgvuldig uitgevoerd met stofomslag en goudfolie en inclusief de sfeervolle illustraties uit de geliefde prentenboeken, waardoor het een geschenk wordt voor iedereen.

De Nerflanders-serie Sterren en stippen bevat de volgende verhalen:

* Niemand is zoals jij
* Je hoort bij mij
* Had ik maar een groene neus
* Een fantastisch geschenk
* De beste
* Speciaal voor jou

Een prachtig gezinsboek, een mooi cadeau bij een verjaardag, geboorte of een afscheid.

Sterren en stippen - Nerflander serie Lucado, Max
€ 22,99
voorraad onbekend
Blik omhoog

Blik omhoog' is een stevig doosje en bevat 26 kaarten vol met vragen en activiteiten voor mooie gezinsmomenten rond de Bijbel.

Eenvoudig maar kostbaar, serieus en toch vrolijk, stoer maar ook kwetsbaar. Heb je bijvoorbeeld weleens een bevroren T-shirt race gedaan, achterstevoren gegeten of je neus in de tarwebloem gestoken? Durf jij met je gezin de uitdaging aan?

De ideeën zijn geschreven voor kinderen van de basisschoolleeftijd vanaf ca. groep 3. Maar grotere of kleinere kinderen kun je er ook prima op hun eigen niveau bij betrekken. Kortom: een avontuur voor het hele gezin.

Blik omhoog Spel
€ 14,95
voorraad onbekend
Kaarten op Tafel - reiseditie

Kaarten op tafel is er nu in een handige reiseditie. Het is een spel voor mannen en vrouwen, gelovig en ongelovig. De originele speleditie werd meer dan 70.000 x verkocht. Nu voor een mooie prijs!

Leer elkaar kennen of beter kennen met dit spel als ijsbreker, gezelschaps- of kennismakingsspel.
Het Kaarten op Tafel-spel biedt de mogelijkheid om op een leuke, ontspannen en een beetje prikkelende manier met elkaar in gesprek te raken over jezelf, de ander en God. Beantwoord vragen met betrekking tot persoonlijkheid, relaties en ontspanning. Hoe zien anderen mij?

In de categorie ontmoeting zullen je medespelers het je vertellen. Kortom: een spel om bij elkaar in de kaart te kijken!

Het is geschikt voor 18+ vanaf 2 spelers en duurt tussen de 30 en de 120 minuten!

Kaarten op Tafel - reiseditie
€ 7,49
voorraad onbekend
Bijbel in strip

De Bijbel is een oud boek. Maar de verhalen over hoop, liefde en de strijd tussen goed en kwaad zijn van alle tijden!

Jeff Anderson en Mike Maddox hebben deze verhalen meesterlijk weergegeven in stripvorm. Met respect voor de bijbelse geschiedenis en een subtiel gevoel voor humor.

Leuk voor mensen die misschien niet direct zelf de Bijbel lezen, maar wel geïnteresseerd zijn in de verhalen. De Bijbel in strip laat de verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament zien als een doorlopende geschiedenis. De professionele uitstraling van de tekeningen en de eigentijdse vertaling maken dat het voor velen een zeer aantrekkelijke vorm is om kennis te maken met de verhalen van de bijbel.

Zeer goed te gebruiken in kinder- en jeugdwerk, op basisscholen en natuurlijk in het gezin. Aanrader als afscheidsgeschenk voor basisscholen.

Enkele reacties:

'In een woord: adembenemend. Hier zijn professionals aan het werk geweest. 'De Bijbel in strip' is ontdaan van alle gezapigheid die de afgelopen eeuwen in het christendom geslopen is!'- Peter Scheele

'De Bijbel lezen is een avontuur. Begin met beeld, misschien geeft dat je zin in meer letters! 'De Bijbel in strip' is echt goed. Het maakt je vertrouwd met de verhalen en de God van die verhalen.'- Ds. Pieter Boomsma

'De bijbeltekst in stripwolkjes? Het lijkt een gek idee, maar het werkt wel. Dit is echt vakwerk.' - Pete Ward, jeugdadviseur van de Aartsbisschop van Canterbury

'Dit is precies de juiste mix van woord en beeld. Zo kan de MTV-generatie kennismaken met de Bijbel. Als dat geen goed nieuws is!'- Steve Chalk

TIPS VOOR DE KEUZE VAN EEN KINDERBIJBEL:

Een kinderbijbel kiezen

1. Hoe vind ik een geschikte kinderbijbel?
Een kinderbijbel kiezen is niet eenvoudig. Het aanbod is groot. Een kinderbijbel moet passen bij een bepaalde doelgroep maar moet ook aansluiten bij de geloofsovertuiging.

Stel uzelf vooraf de centrale vraag: Voor wie en waarom zoek ik een kinderbijbel? Let daarbij op:
* Wil ik de kinderbijbel zelf gebruiken of weggeven?
* Wil ik de kinderbijbel voorlezen of is deze bedoeld om door kind of tiener zelf te lezen?
* Wil ik een uitgebreide kinderbijbel of een uitgave met alleen de kernverhalen uit de Bijbel?
* Wil ik de kinderbijbel gebruiken in mijn gezin of in kinder- en jeugdwerk?
* Is het een eerste kinderbijbel of een extra kinderbijbel bij de al aanwezige uitgaven in het gezin?
TIPS: Ga eventueel naar een bibliotheek om een kinderbijbel te lenen of informeer bij andere ouders (bijv. op school of in de kerk) wat hun ervaringen zijn.

2. Op welke aspecten kan ik letten bij een kinderbijbel?
Verhaalstijl
* uitvoerig of beknopt;
* korte of langere zinnen;
* wel of geen uitleg bij moeilijke woorden, begrippen, bedoeling van het verhaal;
* algemene, wel/niet eigentijdse of populaire woordkeus.

De auteur moet in de vertelling recht doen aan de bijbeltekst. Dat maakt de verhaalstijl van kinderbijbels anders dan van jeugdboeken. Veel kinderbijbels sluiten aan bij het huidige onderwijs: korte, aansprekende tekst en aandacht voor illustraties. Kijk of de verhaalstijl bij u past; dat maakt het voorlezen tot een plezierig moment voor de kinderen en voor u.

Theologische visie van de auteur
U kunt bij auteurs globaal twee werkwijzen onderscheiden:
* de auteur blijft in de vertelling dicht bij de oorspronkelijke bijbeltekst;
* de auteur wil de boodschap of bedoeling van het bijbelverhaal duidelijk maken en voegt eigen uitleg en interpretatie toe.
TIP: De theologische visie komt u op het spoor door bijv. een aantal kernverhalen te lezen zoals het scheppingsverhaal, Abrahams offer van Izaäk, de geboorte van Jezus, het Paasverhaal en wonderverhalen.

Aansluiting bij de leeftijd
Of een kinderbijbel aansluit bij de leeftijd van het kind hangt af van zijn of haar ontwikkeling en belangstelling. Deze aspecten veranderen met het opgroeien, waardoor het goed is om een kinderbijbel mee te laten groeien met de leeftijd.

0-5 jaar
De beleving staat centraal. Fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over. Peuterbijbels en kleuterbijbels vertellen korte verhalen over God die van je houdt en voor je zorgt. Illustraties zijn heel belangrijk.

5-8 jaar
De beleving is belangrijk. De kinderbijbels voor deze leeftijd vertellen de verhalen met extra aandacht voor de leefsituatie, gedachten en gevoelens van de bijbelse personen. Illustraties zijn ook belangrijk.

8–12 jaar
Kinderen willen steeds meer weten en vinden persoonlijke opvattingen belangrijk. Ze zijn geïnteresseerd in achtergrondinformatie. Het is prettig om kinderbijbels af te wisselen zodat kinderen de verhalen eens op een andere manier horen.

Tieners en jongeren
Jongerenbijbels volgen meestal de oorspronkelijke bijbeltekst in een eenvoudige vertelling. Ook volwassenen kunnen deze uitgaven goed gebruiken. Jongerenbijbels zijn vaak extra uitgebreid met illustraties of foto's, een verklarende woordenlijst en uitleg bij de bijbelteksten. Soms zullen ouders/opvoeders ook met de jongeren in gesprek moeten gaan om hun vragen te beantwoorden.

Illustraties
Illustraties in kinderbijbels hebben verschillende functies:
* een aantrekkelijk plaatje bij het verhaal;
* een toevoeging aan het verhaal om de sfeer uit te beelden;
* de basis van het verhaal. De tekst steunt op de illustratie die een verhaal op zich vormt.

Kinderen ervaren illustraties anders dan volwassenen. Kinderen worden vaak geboeid door eenvoudige tekeningen met duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Aansprekende illustraties en een geschikte verhaalstijl of visie gaan echter niet altijd samen.

Bijbel in strip Anderson
€ 15,99
voorraad onbekend
Schapenkoning

Schapenkoning is een origineel gezelschapsspel. Het doel is simpel: zoveel mogelijk schapen verzamelen. Maar de weg daarnaartoe leidt langs veel moeilijkheden. Er is veel aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan en het spel te spelen.

Het gaat dan om ravijnen, verleidelijke andere herders en talloze feesten waar een maaltijd voor geleverd moet worden. Zelf kun je schapen kopen (mits je zilverstukken hebt, natuurlijk), of het geluk hebben ze van je buren te ontvangen. Alles uit het spel is gebaseerd op bijbelse teksten en verhalen.

Hoewel die verhalen niet genoemd worden, zullen spelers met een christelijke achtergrond ze wel kunnen herkennen. Hoe het spel ook afloopt, hilariteit en speelplezier zijn gegarandeerd, evenals een nieuwe bewondering voor het herderschap.

Leeftijd : 8+
Aantal spelers: 2-6
Formaat: 31 x 22 cm

Schapenkoning
€ 7,49
voorraad onbekend
Grote voorleesboek van Sofie

Wie kent ze inmiddels niet: de eigenwijze en ondernemende Sofie, haar zusje Lotte en buurjongetje Bram? Het grote Voorleesboek van Sofie vertelt je alles er over. De verhalen zijn geschreven door Annemarie ten Brinke en Willemijn de Weerd.

Heel veel kinderen én volwassenen hebben al genoten van de herkenbare verhalen over alledaagse kleuterbelevenissen. Nu zijn alle 120 verhalen gebundeld in 'Het grote voorleesboek van Sofie'! Deze bundel staat garant voor urenlang voorleesplezier, thuis én op school!

De karakteristieke en sprekende illustraties van Marie-Sophie Mejan en Esther Leeuwrik maken het boek helemaal af.

- Alle verhalen over de eigenwijze Sofie nu in één band!
- Onmisbaar in elke kleuterklas
- Voor eindeloos voorleesplezier

'De schrijfstijl leest lekker voor, de plaatjes zijn speels en de verhalen hebben een mooie voorleeslengte.'- Nederlands Dagblad

'Eigentijdse stukjes vol kleuterlogica in een vlot leesbare stijl.'- Reformatorisch Dagblad

Klik hier om een leesfragment te openen.

Annemarie ten Brinke en Willemijn de Weerd zijn allebei werkzaam in het basisonderwijs en moeder. Ze hebben diverse succesvolle kinderboeken gepubliceerd, waaronder de drie voorleesboeken over Sofie.

Grote voorleesboek van Sofie Brinke, Annemarie ten
€ 22,99
voorraad onbekend
Ik ben een Bijbelontdekker

'Ik ben een Bijbelontdekker' van Corine Zonnenberg is een leuk en praktisch boek vol proefjes bij de Bijbel. Aan de hand van experimentjes en opdrachten bij Bijbelverhalen ontdekken kinderen meer over de Bijbel.

De proefjes kunnen ze samen met volwassenen uitvoeren. Na het doen van een opdracht of proefje (ervaren), volgt het Bijbelverhaal (lezen) waarna er ruimte is voor gesprek en het opschrijven van gebedspunten (doorpraten). Maak de regenboog van Noach, bak brood en laat water in wijn veranderen.

De keuze van de materialen is alledaags en de opdrachten zijn makkelijk en eenvoudig voor te bereiden. Door de leeftijdsdifferentiatie is het boek te gebruiken door kinderen van 4 tot 12 jaar. Een mooie manier van geloofsopvoeding die de Bijbelverhalen tot leven wekt.

Corine Zonnenberg is theoloog, moeder van drie kinderen en werkzaam bij Youth for Christ als schrijver, ontwikkelaar en trainer. Op haar website www.bijbelborrels.nl publiceert ze creatieve gezinsmomenten rondom de Bijbel.

Ik ben een Bijbelontdekker Zonnenberg, Corine
€ 21,-
voorraad onbekend
Bijbelverhaal voor iedere dag

Een boeiende reis door de Bijbel in 365 dagen!

De prachtige illustraties brengen de tekst tot leven. De bekende en minder bekende verhalen zijn goed geschreven en maken deze kinderbijbel uniek en compleet. Kinderen en volwassenen zullen ervan genieten.

Deze kinderbijbel is uitstekend geschikt voor gebruik in het gezin en op school. Aan de kleintjes (vanaf groep 3) kan voorgelezen worden, oudere kinderen kunnen hem prima zelf lezen.

Bijbelverhaal voor iedere dag Apps, F.
€ 19,95
voorraad onbekend
Niet te geloven

Niet te geloven is een Bijbels dagboek voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en is geschreven door Louie Giglio, een bekende spreker en muzikant uit Amerika. In 100 dagboekstukjes vertelt hij over de Bijbel, natuur en wetenschap.

Onderzoek de wonderen van het universum samen met je Schepper. God is onvoorstelbaar creatief, oneindig groot en toch zo dichtbij dat Hij al jouw gedachten kent, zelfs voordat jij ze gedacht hebt. Daarnaast is God altijd trouw en vol liefde.

In de Bijbel staat dat je aan de schepping kunt zien hoe machtig God is.In dit dagboek neemt Louie Giglio 100 voorbeelden uit de schepping - over de ruimte, de aarde, de dieren en ons lichaam - om jou te leren hoe bijzonder de God is die jij dient. Geniet en leer ervan! (En vergeet vooral niet de leuke weetjes aan anderen te vertellen!)

Misschien heb je nog nooit gehoord van schrijver Louie Giglio (google hem maar eens!), maar ken je wel het lied Onbeschrijfelijk (Opwekking 719) of het lied De Koning in zijn pracht (Opwekking 661). Beide liederen zijn door Chris Tomlin, een goede vriend van Louie, geschreven. Louie verwondert zich elke dag over de pracht van Gods schepping en wil jou daar graag meer over leren.

Een Bijbels dagboek voor kinderen die graag geprikkeld worden om meer te ontdekken. Helpt ook om hoogbegaafde kinderen op een nieuwe manier naar Bijbelverhalen te laten kijken.

Niet te geloven Giglio, Louis
€ 24,95
voorraad onbekend