Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Christelijke hulpverlening

Christelijke hulpverlening is meer dan alleen gesprekken met een hulpverlener, psycholoog of psychiater. Vaak volstaat voor basale problemen in het leven, al een goed boek over een thema, waar je als mens tegen oploopt.

Het leuke van een boek is dat het meestal direct beschikbaar is, dus geen wachttijd kent en vaak al de eerste stappen laat zien naar een herstel. Uiteraard is voor sommige problematiek meer deskundigheid nodig en is een bezoek aan een hulpverlener wel relevant. Maar wij horen best wel vaak in de winkel van mensen: Had ik dat boek maar eerder gelezen, dan had ik.......

Over een aantal onderwerpen hebben we speciale pagina's gemaakt. Kijk daar gerust eens rond.

* Over Rouw en Verdriet

* Persoonlijke groei

* Christelijke opvoeding

* Christelijk huwelijk en gezin

* Hooggevoeligheid

* Christelijk geloof en autisme

Boeken over christelijke hulpverlening vind je in Alphen aan den Rijn, den Haag en Zoetermeer bij Ichthusboekhandel.nl of kijk gerust verder op onze website.

Onderstaand enkele toppers uit de selecties, maar er is heel veel meer:

De kunst van het loslaten en vasthouden

In gesprek met oosterse mystici en postmoderne denkers geeft Wim Rietkerk aan wat de Bijbel leert over loslaten.

Een kunst voor westerse mensen die van nature graag zelf alles onder controle willen houden.

Dit boek dat vele drukken beleefde is nu door de auteur herzien en aangevuld. Naast de kunst van het loslaten heeft hij ontdekt dat er ook een kunst van het vasthouden bestaat. Bijzonder actueel in deze vluchtige tijd!

Wim Rietkerk is predikant en internationaal voorzitter van de Stichting l'Abri. Eerder verscheen van hem Ik wou dat ik kón geloven, een boek dat na vele drukken in het najaar van 2016 verschijnt in een nieuwe editie.

De kunst van het loslaten en vasthouden Rietkerk, Wim
€ 20,99
voorraad onbekend
Loskomen, uit de greep van narcisme

Het boek: Loskomen uit de greep van Narcisme is de nieuwste titel van Marion Lutke, over een thema, wat ons vaker raakt dan we denken. Want narcisten weten heel vaak zich te verbergen, maar ongemerkt hebben we er soms een hoop mee te stellen. Wat is narcisme precies en wat betekent het om vast te zitten in de greep van een narcist? Wat gebeurt er dan met je en welke gevolgen heeft dat voor je leven als je te maken krijgt met een narcistische persoonlijkheid? Hoewel het iedereen kan overkomen, hebben sommige mensen meer kans om in de ban van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis te komen dan anderen.

Loskomen, uit de greep van het narcisme is één van eerste christelijke boeken in Nederlands dat over dit thema geschreven is. Ook in dit pastorale boek vind je weer veel praktische vragen toegelicht, bemoedigingen en tips hoe je met narcisten om kan gaan en daarin beter weerbaar wordt. Je wordt geholpen met inzichten om patronen te herkennen bij die ander en jezelf. Maar ook onder ogen te zien hoe je los kan komen uit hun vaak manipulatief gedrag. Vervolgens worden er ook inzichten gedeeld hoe je kan voorkomen dat je in valkuilen stapt en toch weer onder invloed komt van iemand die jou gebruikt.

Wat helpt de kennis en kunde van Marion Lutke mij om elke keer weer op te staan en verder te gaan in het contact met mijn narcistische ex-partner en de vader van mijn kinderen. Bij Marion kan ik mijn verhaal kwijt en voel ik dat ze me begrijpt. Haar deskundigheid en ervaring op dit gebied helpen zo enorm. Ik heb uitgekeken naar dit boek met de informatie over narcisme, als naslagwerk, als steun in de rug, als erkenning. Dit gun ik iedereen die hiermee te maken heeft.
(Anoniem)

Marion Lutke is bekend als presentator van human interest programma's bij de Evangelische Omroep. Ook is ze al vele jaren coach, docent en trainer. Ze helpt mensen bij het vinden van richting in hun leven en bij het verwerken van trauma's. Ze schreef dit boek als praktisch hulpmiddel voor christenen die vast zijn komen te zitten of hebben gezeten in een relatie met iemand die narcisme heeft.

Loskomen, uit de greep van narcisme Lutke, Marion
€ 17,99
voorraad onbekend
Een warme band met God

Het pastorale boek: Een warme band met God van Mieke de Boer-Sonnenschein biedt een psychologisch perspectief op de relatie met God. De rol die hechting daarbij speelt en de invloed daarvan op het geloofsleven worden besproken.

In dit boek leer je hoe je negatieve verwachtingen van God kunt ombuigen naar een eerlijke en meer kwetsbare manier van omgaan met Hem. Een uniek boek over de manier waarop de psychologie van gehechtheid je kan helpen bij het opbouwen van warme band met God.

Als kind heb j een bepaalde band opgebouwd met je ouders of opvoeders. Deze hechting bepaalt in grote mate of je mensen dichtbij durft te laten komen of dat je ze liever op afstand houdt.

In dit boek laat de auteur op een persoonlijke en praktische manier zien hoe hechting in de praktijk werkt en welke invloed dit heeft op je geloofsleven. Ze laat zien hoe je deze ban kunt ervaren, hoe deze band hechter kan worden en op welke manier je dat kunt bereiken. Je leer hoe je negatieve verwachtingen van God kunt ombuigen naar een eerlijke en kwetsbare manier van omgaan met Hem.

Kortom een informatief en pastoraal boek met handvatten om je te kunnen hechten aan God en een warme band met God op te bouwen.

Een warme band met God Boer-Sonnenschein, Mieke de
€ 16,99
voorraad onbekend
4 Stappen naar een sterke identiteit

In het unieke boek 4 stappen naar een sterke identiteit neemt dr. Henry Cloud de lezer stap voor stap mee door vier basisprincipes naar een sterkere persoonlijkheid. Daarbij richt hij zich op onderstaande aspecten:

* Gehechtheid aan anderen
* Grenzen en individuatie
* Inzicht krijgen in goed en kwaad in onszelf en anderen
* Verantwoordelijkheid nemen als volwassen persoon

Dr. Cloud licht elke stap toe en benoemt de problemen die ontstaan als we deze stap niet zetten. Hij toont welke veranderingen in ons leven nodig zijn om genezing te vinden. Het doel is dat ieder mens tot zijn recht komt als beelddrager van God.

Dr. Henry Cloud is een bekend psycholoog en spreker. Hij heeft samen met dr. John Townsend de Cloud-Townsend-klinieken opgezet en -methodieken ontwikkeld. Ook schreven ze samen internationale bestsellers zoals Hoe mensen volwassen worden, Grenzen, Grenzen in het huwelijk en Grenzen met kinderen.

Meer info over de auteur vindt u HIER

4 Stappen naar een sterke identiteit Cloud, H.
€ 19,90
voorraad onbekend
Jong & depressief

Jong en depressief. Is dat niet tegenstrijdig? Helaas niet. Bijna vijf procent van alle jongeren tussen 12 en 20 jaar lijdt aan ernstige depressies of heeft een depressie gehad.Pedagoog Joop Stolk legt uit wat er aan de hand is.

Dat zijn 35.000 jongeren die worstelen met zichzelf, ernstig belemmerd zijn in hun dagelijks leven en geen zicht hebben op hun toekomst. Ze zijn jong én depressief.

Hun moeiten dagen ons uit om hen door hun depressie heen te helpen. Zorgvuldig, met begrip en met heel ons hart. Dit boek wil daarbij een handreiking zijn, met name voor ouders, maar ook voor familieleden en andere betrokkenen.

Waaraan merk je dat een puber of jongere depressief is? Hoe ontstaat een depressie? Hoe kunnen ouders hun depressieve zoon of dochter tot steun zijn, thuis, in contact met de (reformatorische) school en in de professionele christelijke hulpverlening? Behalve aan deze vragen wordt ook aandacht besteed aan zelfdoding bij depressieve pubers en jongeren en aan de vraag of en hoe depressies voorkomen kunnen worden.

Jong en Depressief is een waardevolle publicatie voor iedereen die te maken heeft met jongeren die hun weg naar de volwassenheid moeten vinden.

Jong & depressief Stolk, Joop
€ 4,99
voorraad onbekend
Pastoraat en dementie

In het boek 'Pastoraat en dementie' geeft Annemarie Roding-Schilt handvatten aan vrijwilligers en professionals in de kerk. Wat moet je doen als leden van je geloofsgemeenschap dement worden? Een praktische handreiking over de manier waarop de kerk invulling kan geven aan de pastorale zorg aan mensen met dementie.

Vragen die dan spelen zijn dan o.a.:

- Kunnen dementerenden naar kerkdiensten blijven komen?
- Hoe geef je het pastorale bezoek het beste vorm en inhoud?

Dit boek helpt met praktische tips en voorbeelden bij de zoektocht naar antwoorden.

Annemarie Roding-Schilt laat zien dat (de groeiende groep) dementerende gemeenteleden van grote betekenis kunnen zijn voor de kerk.

Het boek is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met pastorale zorg en voor mantelzorgers. Het is ook geschikt als ondersteuning bij een training of workshop.

Online verkrijgbaar bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels.

Pastoraat en dementie Roding, Annemarie
€ 15,99
voorraad onbekend
Schitterend sensitief, over opvoeding

Het boek "Schitterend Sensitief" wil een handreiking zijn bij het opvoeden van hoogsensitieve kinderen. Het is geschreven door Marieke Middel, orthopedagoog en wil ouders en verzorgers helpen om goed om te gaan met hooggevoelige kinderen.

Hoogsensitiviteit is een hot item op dit moment. Als ouder en als professional miste Marieke Middel een praktisch boek met opvoedingsadviezen vanuit christelijk perspectief. De missie van dit boek is opvoeders van hoogsensitieve kinderen toerusten, vanuit het perspectief dat we dit samen met God mogen doen. Daarbij gaan achtergrondkennis over hoogsensitiviteit, praktische toepassing en bemoediging hand in hand.

Schitterend sensitief bevat uitleg over hoe je hoogsensitiviteit bij kinderen kunt herkennen en in goede banen leiden. Het onderstreept het belang van een stevig fundament thuis en hoe je dat als ouder praktisch uit kunt werken. Daarnaast biedt het ouders oplossingen bij moeilijke opvoedingssituaties en tips voor zelfzorg.

Marieke Middel (1989) is moeder van drie kinderen (2015, 2018, 2021). Ze werkt als orthopedagoog in het onderwijs en vanuit Praktijk Schitterend. Haar relatie met de Vader is de basis van haar leven. Ze geniet van hardlopen, bakken en kamperen.

Marieke is er in geslaagd goed inzichtelijk te maken wat er speelt in hooggevoelige kinderen Ze helpt je om naast de opgave kant, ook de gave kant van hoogsensitiviteit te zien en bovendien je arsenaal aan opvoedingsvaardigheden uit te breiden. Kortom: een aanrader!
- Bert Reinds, pedagoog

Schitterend sensitief, over opvoeding Middel, Marieke
€ 13,99
voorraad onbekend
Een open boek, handreiking voor openheid

Van Abigaïl Janse-Pieterman verschijnt eind maart: een open boek, handreiking rondom openheid. Zij behandelt vanuit Bijbels oogpunt praktisch en eerlijk allerlei thema's rondom openheid.

Als jij je kwetsbaar opstelt, hoef je je niet groter voor te doen dan je bent. Dat geeft ruimte om over kwetsbare zaken, open het gesprek aan te gaan. Het is belangrijk dat je je emoties en gevoelens durft te voelen én te uiten. Maar wat kan dat soms lastig zijn. Hoe je je hierin bewuster kunt worden, lees je in dit boek.

Abigaïl Janse behandelt vanuit de Bijbel heel praktische en eerlijk verschillende thema's. In dit boek komen vragen aan de orde zoals:

* hoe kunnen we samen in onze relatie voldoende emotionele verbondenheid ervaren
* Hoe kunnen wij binnen ons gezin open praten over seksualiteit, huisgodsdienst, mediagebruik of over onze sterfdag.
* Hoe ga je om met kinderloosheid?
* Hoe ga je om je kind dat worstelt met anders geaard zijn
* Op welke manier kun je er zijn voor je ernstig zieke vriendin

Zomaar een greep uit de vele vragen die in dit boek zijn opgenomen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met enkele vragen om samen of in groepsverband te bespreken. Daarnaast zijn er in ieder hoofdstuk wat praktische handreikingen opgenomen. Het is daarmee geschikt voor (gehuwde) mannen en vrouwen, gezinnen, ambtsdragers en Moederdag.

Een open boek, handreiking voor openheid Janse-Pieterman, Abigail
€ 15,90
voorraad onbekend
Wegbereider

Het nieuwste boek van Ann Voskamp in 2023 "Wegbereider", heeft als ondertitel: vind de weg naar het leven van je dromen. Ann Voskamp laat op openhartige wijze zien hoe God op ongedachte wijze ons leven vervulling en richting wilt geven.

Vaak gaat het leven niet zoals je hoopt of verwacht. Je hebt een doel, een droom, maar het lukt je niet om er te komen. In een desoriënterende wereld, met obstakel na obstakel, is het soms moeilijk om de hoop niet te verliezen. In het boek 'Wegbereider' vertelt Ann Voskamp op een openhartige manier haar eigen verhaal. Vanuit haar herinneringen gaat ze in op diepere, geestelijke gedachten en gevoelens. Ze vertelt over haar worstelingen in haar huwelijk, haar kinderen, hun gezondheidsproblemen, en nog veel meer. Maar door dit alles heen ontdekt ze dat de Wegbereider altijd een weg zal banen, niet naar waar we denken te willen gaan, maar een weg naar Hem.

Voor mensen die obstakels blijven tegenkomen op weg naar hun dromen, biedt Ann een frisse nieuwe manier om de dagelijkse moeite en problemen te bekijken:

* De weg vinden gaat eigenlijk over het vinden van een manier van leven
* Het obstakel is het wonder.......
* Hoewel de wereld je misschien in de steek laat, je hart breekt en je verdrinkt in angsten, is er een echte weg naar een plek waar je gewild, gezien, gekend en veilig bent.
* Het grootste liefdesverhaal waar je ooit van zou kunnen dromen, is geen luchtspiegeling, maar kan werkelijkheid zijn.

Bestellen van het "Wegbereider" door Ann Voskamp kan eenvoudig online bij de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels.

Wegbereider Voskamp, Ann
€ 19,95
voorraad onbekend
Kom uit je hoofd, doorbreek de cirkel

Kom uit je hoofd, doorbreek de cirkel van negatief denken is een boek van Jennie Allen over de vernieuwing van ons denken.

Spreker en bijbelleraar Jennie Allen kent veel vrouwen die het gevoel hebben steeds weer vast te lopen in frustrerende en ontmoedigende patronen. In haar zoektocht naar een oplossing, ontdekte ze dat de grootste geestelijke strijd van onze generatie plaatsvindt in ons hoofd.

Ons denken vormt hoe we leven. Het is dus cruciaal dat we leren hoe we onze ronddraaiende gedachten kunnen stoppen en weigeren het slachtoffer te worden van negatieve denkpatronen zoals slachtofferschap, angst en afleiding. In dit boek legt Jennie aan de hand van Bijbelse waarheden en recente ontdekkingen in de neurologie uit hoe we deze vijanden in ons denken kunnen verslaan met de waarheid over wie God is en hoe Hij jou bedoeld heeft.

Jennie Allen is een Bijbelleraar die bekendstaat om haar persoonlijke authenticiteit en kwetsbaarheid. Ze heeft meerdere populaire bijbelstudies en boeken geschreven en spreekt regelmatig op conferenties en in kerken. Jennie en haar man Zac hebben samen vier kinderen, inclusief één geadopteerd kind uit Rwanda.

Kom uit je hoofd, doorbreek de cirkel Allen, Jennie
€ 22,99
voorraad onbekend
Psychische problemen in de familie

Het handboek Psychische problemen in de familie is een gids voor naasten en pastors. Wanneer een naaste psychisch ziek is, kan een praktische en ondersteunende gids helpen om daar beter mee om te gaan. Dit boek van Hanneke Schaap-Jonker is daarvoor bedoeld.

Wanneer iemand in je naaste omgeving een psychische aandoening heeft, heeft dat grote impact. Familieleden en vrienden worstelen vaak met schuld, stigma, moedeloosheid, geloofsvragen en rouw. Wanneer zij gesteund worden, kunnen ze beter tot steun zijn voor de mensen met psychische problematiek. Dat kan gaan om achtergronden van ziektebeelden of om praktische tips en suggesties hoe je er wellicht beter mee om kan gaan.

Het boek, dat begint met vijf ervaringsverhalen, geeft herkenning en erkenning, bespreekt veel voorkomende thema's, biedt praktische handreikingen voor het contact en geeft tips voor zelfzorg. Ook een must read voor wie pastorale zorg aan mensen in de gemeente of soms zelfs dichterbij geeft.

Eindredacteur Hanneke Schaap-Jonker is psycholoog én theoloog. Z? werkt als rector van het Kennisinstituut christelijke ggz en is bijzonder hoogleraar klinische godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ewoud de Jong is psychiater en geneesheer-directeur van Eleos.

Psychische problemen in de familie Schaap-Jonker, Hanneke
€ 20,-
voorraad onbekend
Handboek pastoraat psychische problemen

In het Handboek pastoraat bij psychische problemen, wat staat onder eindredactie van Hanneke Schaap-Jonker geven verschillende deskundigen informatie over de meest voorkomende psychische stoornissen waar we ook in de kerkelijke gemeenschap mee om moeten leren gaan binnen de pastorale praktijk en het gemeenteleven.

Het handboek bespreekt vragen zoals: Wat houdt de stoornis in, hoe hangt de stoornis samen met geloof en geloofsbeleving, hoe werkt de stoornis door in het pastorale contact en wat zijn de do's en don'ts voor de pastor? Een must-read voor iedereen die actief is in het pastoraat, maar ook waardevol voor anderen die in hun omgeving te maken hebben met psychische ziekte. Dit handboek biedt niet alleen predikanten, maar ook ouderlingen en geestelijk verzorgers veel achtergrond op een compacte manier, die bovendien vooral praktisch gericht is.

Aan dit boek werkten mee: Carla Aantjes, Femmeke van den Berg, Irene Blom, Dirk de Boer, Albert Bronkhorst, Sarina Brons-van der Wekken, Arjen Catsburg, Ewoud de Jong, Matthias Jongkind, Lineke Karel-Blaauw, Gerrit-Jan Kattenberg, Elice Keijzer, Ada Klijs-Waalewijn, Frans Koopmans, Arie Jan de Lely, Annalyne Oordt-Florentinus, Hanneke Schaap-Jonker, Martin Schaap, Esther van Schie, Wubbo Scholte, Tony Suurendonk en Douwe Visser.

Handboek pastoraat psychische problemen Schaap-Jonker, H.
€ 22,50
voorraad onbekend
Anders voelen, anders geloven

Anders voelen, anders geloven van Hanneke Schaap-Jonker en Gert van den Brink is een psychisch-pastoraal boek voor mensen met autisme met betrekking tot hun geloofsbeleving, en hun naasten.

Veel mensen met psychische problemen worstelen met hun geloof: 'Is het wel echt?' 'Kan ik wel geloven met mijn probleem?' Ook mensen met autisme kunnen last hebben van deze vragen. Autisme heeft invloed op relaties, communicatie, waarneming en gedrag. En dus ook op geloven en de relatie met God.

Naast ervaringsverhalen en uitleg over de verbanden tussen autisme en geloofsbeleving gaan de auteurs in op wat Maarten Luther schreef over geloof en genade. De Reformatie blijkt verrassend behulpzaam voor mensen met autisme en hun omgeving.

Anders voelen, anders geloven Schaap-Jonker, Hanneke; Brink, Gert van
€ 17,25
voorraad onbekend
Liefdevol oog en open oor

Door de complexiteit en de snelheid van onze samenleving hebben steeds meer mensen moeite overeind te blijven.

Dat maakt het pastoraat binnen de kerk tot een van de omvangrijkste werkterreinen waardoor voortdurend toerusting nodig is. Dit handboek pastoraat is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die werkzaam is in het pastoraat, vrijwillig en professioneel.

Naast een inleidend hoofdstuk waarin algemene vragen rond pastoraat aan de orde komen worden alle vormen van pastoraat in de kerkelijke gemeente beschreven. Dit gebeurt steeds praktisch en informatief, waardoor het boek een waardevol instrument is bij het toerusten van ambtsdragers en pastorale werkers.

Het boek sluit af met een bijdrage over ethiek in het pastoraat en het gebruik van de Bijbel in pastoraal werk.

* Klassieker in een nieuw omslag
* Nu aangevuld met hoofdstuk over contextueel pastoraat

H.C. van der Meulen is docent Praktische Theologie (pastoraat en homiletiek) aan de Protestantse Theologische Universiteit (vestiging Utrecht).

Liefdevol oog en open oor Meulen, H.C. van der
€ 36,99
voorraad onbekend