Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Keuzewijzer voor de bijbel

De aankoop van een bijbel die bij jou past vergt vaak enkele keuzes. In onderstaande keuzewijzer bespreken we enkele basisvragen (en antwoorden) die spelen wanneer je een bijbel wilt kopen.

De Bijbel keuzewijzer van Ichthusboekhandel.nl helpt je verderDe grote vraag is, welke bijbel wil ik kopen. De tijd dat de bijbel alleen als een groot zwart boek verkrijgbaar was, ligt ver achter ons. De klant heeft inmiddels een ruime keuze als het gaat om vertaling, formaat, lettertype (= leesbaarheid) en omslag. Wat betreft de uitvoering, er zijn standaarduitvoeringen: een harde kaft en witte kleursnede van het boekblok. Maar er bestaan ook luxere uitvoeringen, met het zogenaamde goud-op-snede, ritssluitingen, omslagen van kunstleer en echt kalfsleer in verschillende kwaliteiten. Ook zijn er bijbels verkrijgbaar met duimgrepen, die het zoeken in de bijbel aanzienlijk vereenvoudigen.

We lopen enkele basisvragen door die iedereen zich moet stellen voor dat hij of zij een bijbel koopt:

1. Welke vertaling wil ik gaan gebruiken?

Al eens gehoord over een specifieke bijbelvertaling? Klik dan op een van onderstaande namen van bijbelvertalingen:

De Statenvertaling | Het Boek | De Nieuwe Bijbelvertaling | De Herziene Statenvertaling/ | De Bijbel in Gewone Taal | De Willibrordvertaling | De Naardense bijbel | De Jongerenbijbels | Studiebijbels | E-Bijbels

* Kijk hier voor een overzicht van de bijbelvertalingen die in Nederland gebruikelijk zijn.

2. Op welke manier gaat de bijbel gebruikt worden?

* Als het voor persoonlijk bijbellezen is, kijk dan naar een standaardeditie.
* Thuis, voor gezinsgebruik.
* om mee te nemen naar een kerkdienst,
* op school,
* onderweg?

Wanneer iemand daar een keuze in heeft kunnen maken, dan heeft dat meestal consequenties voor formaat, leesbaarheid en uitvoering. We komen daar in onderstaand overzicht bij vraag 3 op terug.

3. Wil ik een basisuitvoering, een luxe editie of één met een meer trendy uitvoering van de bijbel.

* Klik hier voor formaten en soorten bijbels die er zo al zijn.

4. Welk lettertype is het beste voor mijn ogen en welk formaat hoort daarbij.

Lettergrootte in bijbels variëren sterk. Beginnen sommig bijbels met een lettergrootte van 6,5 punts, anderen zoals de grootletterbijbel lopen op tot 14 punts letters. Daarbij speel ook het letterfont een rol. De dwarsligger NBV heeft bijvoorbeeld een vrij smal lettertype, terwijl de HSV weer wat ruimer staat even als de Bijbel in Gewone Taal. Alleen als je zeker weet dat een bepaalde bijbel goed is qua lettertype kan je dit bestellen via onze webshop. Anders raden we aan om even in één van de winkels langs te komen voor een "proeflezing".

5. Zoek ik een teksteditie of wil ik graag een bijbel met uitleg erbij (een zgn. studiebijbel)?

* Wat is het verschil tussen een tekstbijbel en een studiebijbel?.

6. Wil ik een teksteditie van de bijbel of wil ik de bijbel met een combinatie van een psalmboek of een liedboek?

De keuze daarbij is sterk afhankelijk van de eredienst die men bezoekt. Voor de meeste reformatorische kerken is de combinatie Statenvertaling of Herziene Statenvertaling met de Psalmberijming van 1773 de aangewezen route. Wanneer je in een kerk komt waar gezongen wordt uit het Liedboek of het kerkboek kiezen de meeste mensen voor een bijbel met teksteditie en een afzonderlijk Liedboek. (De combinatie in één band zou ook te zwaar worden) Veilig is om in ieder geval een teksteditie te hebben en waar dit gebruikelijk is te combineren met een psalmboek of het liedboek. In Evangelische gemeenten is een teksteditie (zonder toevoegingen van een liedboek of psalmboek) de gebruikelijk keuze.

7. Welk bedrag wil ik uitgeven voor de bijbel?

* Bijbels in de basis-uitvoering variëren in een volledige tekst (Oude en Nieuwe Testament) van 10 euro tot globaal 37,50 euro.

* Tekstedities in midden segment zijn uitgaven die wat luxer uitgevoerd zijn en meestal kosten die tussen de 35 en de 60 euro.

* Luxe uitvoeringen zoals met goud-op-snede, index en of leer met ritssluiting variëren afhankelijk van de toevoeging aan het basisniveau tussen de 60 en de 150 euro.

* Naast deze uitvoeringen die tot het algemene assortiment behoren zijn er ook nog speciale uitgaven die men Limited editions noemt. Daar hoort bijvoorbeeld de meidenbijbel bij, maar ook anderen die een speciale omslag hebben.

Samenvattend:
Wie in deze volgorde de vragen voor zich beantwoordt, heeft meestal snel de keuze teruggebracht tot 2 of 3 modellen, waaruit een keuze voor de bijbel die bij jou past gemaakt kan worden. Voor de definitieve keuze gaan de meeste mensen dan langs in de winkel om de bijbel(s) van hun keuze in te zien of voor verder advies.