Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Keuzewijzer voor de bijbel

De Bijbel kiezen die bij u past vraagt vaak om het maken van meerdere keuzes. In de keuzewijzer bespreken we antwoorden op vragen die spelen wanneer u de beste Bijbel voor uw situatie wilt kopen. Bij Ichthusboekhandel is elke Bijbel die we verkopen maatwerk wat aan moet sluiten bij de persoonlijke situatie van de gebruiker(s).

De Bijbel Keuzewijzer van Ichthusboekhandel.nl helpt je om snel te ontdekken welke Bijbel, qua vertaling of uitvoering bij jou past. De grote vraag is, "welke Bijbel" wil ik kopen. De tijd dat de Bijbel alleen als een groot zwart boek verkrijgbaar was, ligt ver achter ons. Inmiddels is er een ruime keuze als het gaat om vertaling, formaat, lettertype en omslag van de Bijbel. Wat betreft de uitvoering, er zijn standaarduitvoeringen: een harde kaft met een witte kleursnede van het boekblok. Maar er bestaan ook luxere uitvoeringen, leren Bijbels, met het zogenaamde goud-op-snede, ritssluitingen, omslagen van kunstleer en echt kalfsleer in verschillende kwaliteiten. Ook zijn er Bijbels verkrijgbaar met duimgrepen, die het zoeken in de Bijbel aanzienlijk vereenvoudigen. Bovendien zijn er tekstedities en studiebijbels bijvoorbeeld.

Wat zijn de belangrijkste eerste vragen die spelen voor u een Bijbel koopt:

1. Welke Bijbelvertaling wilt u gaan gebruiken?

Het begint in de praktijk met de keuze van een Bijbelvertaling. Vaak is die al bekend. Bent u daar nog niet uit, kijk dan eens naar onderstaande Bijbelvertalingen of u zich daar in herkent:

De Statenvertaling | Het Boek | De Basisbijbel | De Nieuwe Bijbelvertaling 2021 (NBV21) | De Herziene Statenvertaling/ | De Bijbel in Gewone Taal | De Willibrordvertaling | De Naardense bijbel | De Jongerenbijbels | Studiebijbels | E-Bijbels

* Kijk voor een overzicht van en toelichting over de Bijbelvertalingen die in Nederland gebruikelijk zijn.

2. Op welke manier gaat de Bijbel gebruikt worden?

* Als u goede ogen heeft is een standaardeditie (12 x18 cm) of een compacteditie (10 x 15 cm) prima te gebruiken.
* Als uw ogen wat minder worden, dan is de keuze voor een grotere Bijbel gebruikelijk. Vaak zal dit een huisbijbel zijn ( 15 x 23 cm)
* Thuis, voor gezinsgebruik of persoonlijk Bijbellezen is de keuze voor een Huisbijbel vaak de meest logische.
* om mee te nemen naar een kerkdienst, wordt vaak gekozen voor een compacteditie of een grotere in de stijl van de huisbijbel.
* op school? Kijk dan eens naar Schoolbijbels
* onderweg? Misschien een E-Bijbel of anders Backpackers Bijbels

Wanneer u een eerste keuze heeft kunnen maken, dan heeft dat meestal consequenties voor formaat, leesbaarheid en uitvoering. daarom onderstaande toelichting.

3. Wit u een basisuitvoering de zgn. standaardbijbel, een luxe leren Bijbel editie als zakbijbel, of een meer trendy (limited edition) uitvoering van de Bijbel.

* Kijk hier voor de Bijbel die bij u past

4. Welk lettertype is het beste voor uw ogen en welk formaat Bijbel hoort daarbij.

Lettergrootte in Bijbels variëren sterk. Beginnen sommig Bijbels met een lettergrootte van 6,5 punts, anderen zoals de Grootletter bijbel lopen op tot 14 punts letters. Daarbij speel ook het lettertype een rol. De dwarsligger NBV heeft bijvoorbeeld een vrij smal lettertype, terwijl de HSV weer wat ruimer staat even als de Bijbel in Gewone Taal. Alleen als u zeker weet dat een bepaalde Bijbel goed is qua lettertype en uitvoering kunt u die editie bestellen via onze webshop. Anders raden we aan om even in één van de winkels langs te komen voor een inkijkexemplaar en persoonlijk advies of even met ons via de telefoon of mail te overleggen..

5. Zoekt u een teksteditie of wilt u graag een Bijbel met uitleg erbij (een zgn. studiebijbel)?

* Kijk dan naar het verschil tussen een Tekstbijbel en een Studiebijbel!

6. Wilt u een teksteditie van de Bijbel of wilt u de kerkbijbel met een combinatie van een psalmboek of een Liedboek?

De keuze daarbij is sterk afhankelijk van de kerkelijke gemeenschap die men bezoekt. Voor de meeste reformatorische kerken is de combinatie Statenvertaling of Herziene Statenvertaling met de Psalmberijming van 1773 de aangewezen route. Wanneer u in een kerk komt waar gezongen wordt uit het Liedboek of het Gereformeerd kerkboek kiezen de meeste mensen voor een bijbel met teksteditie en een afzonderlijk Liedboek of Kerkboek. (De combinatie in één band zou onpraktisch en te zwaar worden). De veilige keuze is om in ieder geval een teksteditie te hebben en waar dit gebruikelijk is dit te combineren met een psalmboek of het liedboek. In Evangelische gemeenten is een teksteditie (zonder toevoegingen van een liedboek of psalmboek) altijd de meest gebruikelijk keuze. Een combinatie met de Opwekkingsliederenbundel bestaat niet.

7. Welk bedrag wilt u uitgeven voor een Bijbel?

* Bijbels in de basis-uitvoering variëren in een volledige tekst (Oude en Nieuwe Testament) van 10 euro tot globaal 45,00 euro.

* Tekstedities van de Bijbel in het midden segment zijn uitgaven die wat luxer uitgevoerd zijn en meestal kosten die Bijbels tussen de 35 en de 60 euro.

* Luxe uitvoeringen van de Bijbel zoals met goud op snede, index (of duimgrepen) en of leer met ritssluiting variëren afhankelijk van de toevoeging aan het basisniveau tussen de 60 en de 150 euro.

* Naast deze uitvoeringen die tot het algemene assortiment behoren zijn er ook nog speciale uitgaven die men Limited editions noemt. Daar hoort bijvoorbeeld de Meidenbijbel bij, maar een speciale omslag komt steeds vaker voor..

Samenvattend:
Wie in deze volgorde de vragen voor zich beantwoordt, heeft meestal snel de keuze teruggebracht tot 2 of 3 modellen, waaruit een keuze voor de Bijbel die bij u/jou past gemaakt kan worden. Voor de definitieve keuze gaan de meeste mensen dan langs in één van de winkels van Ichthusboekhandel.nl om de Bijbel(s) van hun keuze in te zien of voor verder persoonlijk advies. U bent daar hartelijk welkom!