Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

5 argumenten om GEEN nieuwe bijbel te kopen

Vrijdag 27 maart 2020

In de winkels van Ichthusboekhandel maken we heel vaak mee dat mensen voor zich zelf (of anderen) een nieuwe Bijbel kopen. De grote vraag is dan altijd: Welke Bijbel kopen. Dat is voor ons altijd een unieke ervaring.

We maken regelmatig echter mee dat bezoekers er wel naar kijken, maar aangeven (nog) geen nieuwe Bijbel te willen kopen. Daar zijn heel goede argumenten soms voor. Tegelijkertijd zijn er argumenten die eerder een drogreden lijken dan een logische gedachtegang. Zonder onze bezoekers een schuldgevoel te willen bezorgen, zou ik enkele argumenten toch eens wat beter tegen het licht willen houden.

Ik heb al een Bijbel
In principe is dat voor iemand die net tot geloof gekomen is inderdaad een heel goed argument. Het is belangrijk om de weg te vinden in de bijbel en om een consistente tekst te volgen en zo de hoofdlijnen van de bijbel te leren kennen. Steeds een andere opmaak en vertaling helpt dan niet in die fase. Als iemand wat langere tijd christen is, dan is het een aanbeveling om niet alleen een Bijbel te hebben die je thuis gebruikt, maar ook één die je gemakkelijk mee kan nemen voor onderweg. Eigenlijk is de basisgedachte dat je altijd een Bijbel onder handbereik zou moeten / willen hebben. In de praktijk betekent het dat je dan meestal een (kleinere) Bijbel voor onderweg hebt, een Bijbel voor stille tijd / studie doeleinden hebt en een Bijbel voor huiselijk gebruik zoals voor lezen bij de maaltijd of als dagsluiting. Vaak blijkt dan een studiebijbel nog een heel belangrijke aanvulling. Kijk dan een bij hoe kies ik een Bijbel? Omdat we in een wereld leven waarin we vaak meerdere talen spreken, kan het ook verstandig zijn om een Bijbel te lezen in een andere taal. Vaak zal dit een Engelse Bijbel zijn. Voor velen zal het verrassend zijn om vertrouwde teksten opeens heel anders te horen klinken. Het helpt je om de tekst beter te begrijpen.

Ik zou niet kunnen wennen aan een andere Bijbel....
Versleten Bijbel Er zijn mensen die als ze eenmaal een Bijbel hebben, daar niet meer van los kunnen komen. Het is prima als je daardoor gemakkelijk kan zoeken en je vertrouwd voelt bij de teksten. Anders is het als je door veel aantekeningen en het onderlijnen van teksten, je geneigd raakt alleen nog die specifieke Bijbelteksten opnieuw te lezen. Juist dan is het tijd om de Bijbel weer met een hele nieuwe frisse blik te lezen. Dat leidt tot bijzondere ontdekkingen en helpt je om de context van de Bijbel zelf weer te ontdekken. Het verdient aanbeveling om na een jaar of vijf een andere Bijbel te kiezen voor het persoonlijk Bijbel lezen. Het helpt je om er meer ontvankelijk in te lezen. Er zijn mensen die met een oude versleten Bijbel (onbedoeld wellicht) de indruk wekken hem stuk gelezen te hebben. Dat geeft in sommige kringen status, maar waar die op gebaseerd is, wordt mij meestal niet duidelijk.

Er wordt bij ons in de kerk al een beamer gebruikt dus is een Bijbel meenemen naar de dienst niet meer nodig...
Een beamer is vaak praktisch in diensten. Het helpt om voor iedereen, zeker voor nieuwkomers, om snel de tekst waar een preek over gaat te leren kennen en te begrijpen. Gezien echter het zeer grote aantal waarschuwingen in de Bijbel zelf tegen dwaal leringen is het nogal verstandig om altijd zelf een Bijbel bij je te hebben en los van de beamer de Bijbel te onderzoeken en “dagelijks de Schriften na te gaan of deze dingen zo waren” (Hand. 17: 11) zoals de mensen in Berea. Door altijd te toetsen wat er gezegd wordt in diensten of studies, zorg je dat je bij de gezonde leer blijft. Tweeduizend jaar kerkgeschiedenis heeft laten zien dat elke stroming vatbaar blijft voor dwalingen en tekort kan schieten in de kennis van Gods Woord. Het beste hulpmiddel is dan om altijd een Bijbel bij de hand te hebben.

Ik heb al een Bijbel op mijn telefoon....
Ja, dat is een argument wat alles in zich heeft wat genoemd is in de punten hiervoor.Bijbel op telefoon Die telefoon is inderdaad meestal onder handbereik, heb je altijd bij je, je gaat er zelfs voor terug als je hem vergeten bent en je kijk er dagelijks vele keren op. Daar pleit veel voor. Toch blijkt dat het niet alleen maar handig is om je Bijbel op een smartphone te lezen. Voor veel apps ben je afhankelijk van bereik. Op die smartphone moet aandacht voor de Bijbel bovendien flink concurreren met alle signalen van je mail, Facebook, Whatsapp, Instagram en SMS. Je staat als mens wel heel erg sterk in je schoenen als aandachtig Bijbel lezen dan goed lukt. Blijft verder nog dat de Bijbel op een mobiel een wat plat gegeven wordt. Je weet nauwelijks of je midden in de Bijbel bent, achterin of aan het begin. Een fysiek boek geeft je alleen al door haar ruimtelijkheid een beeld over de plek van de tekst in het geheel van de Bijbel. Praktisch blijkt ook dat je op je telefoon vooral gaat lezen wat je al weet. Wie echt teksten in de context wil lezen en begrijpen kan beter een fysiek exemplaar gebruiken en dat systematisch doornemen. Een fysieke Bijbel helpt je ook om meer stilte te vinden. E-Bijbels zijn vooral erg goed voor erbij, maar vormen zelden een volledige vervanging in de praktijk.

Bijbels zijn duur
Dat is inderdaad een argument wat vaak genoemd wordt. Er is een wereldwijde standaard voor de Bijbelgenootschappen die globaal zegt dat een Bijbel ongeveer één dagloon mag kosten. Als we daar van uitgaan dan zijn de kosten voor de meeste Bijbels in Nederland dus voor zo'n belangrijk boek tamelijk laag geprijsd. Bovendien speelt mee dat wij in het rijke westen best wat extra mogen betalen voor een Bijbel, zodat mensen die onder de armoedegrens leven in staat gesteld worden om ook een Bijbel te kopen of te krijgen. Bijbels zijn erg duur Kopen van een fysieke Bijbel maakt het mogelijk dat anderen óók een Bijbel kunnen krijgen of kopen!

Tot slot een aanbeveling voor Bijbellezen door Paus Fransiscus.

Een Bijbel kopen doet u eenvoudig online in de webshop van Ichthusboekhandel.nl of in één van de Ichthusboekwinkels.