Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Keuzestress in de boekhandel

Dinsdag 15 maart 2022

keuzes maken valt niet altijd meeBij Ichthusboekhandel horen we heel vaak kreten zoals:

- Wat is het moeilijk om te kiezen!
- Jullie hebben te veel!
- Ik kan niet kiezen, kunnen jullie me helpen?

Met een mooi woord noem je dat keuzestress. Onderzoek heeft aangetoond dat een teveel aan keuzes mensen eerder verlamd dan dat dit bevrijdend werkt. In de jaren zestig introduceerde een nieuwe generatie de formule voor de ideale samenleving: meer keuze = meer vrijheid = meer geluk. Volgens de één nog steeds de hoogste waarheid, volgens de ander de bakermat voor keuzestress, een quarterlife-crisis en vooral een reden om je ongelukkig te voelen vanwege alle gemiste kansen, waarvan je eerder niet wist dat ze bestonden.

Wat kan je zelf doen om keuzestress te verminderen wanneer je een boekhandel binnenloopt:

1. Bepaal eerst welke keuzes belangrijk zijn en steek daar je tijd en energie in als je op zoek gaat.
2. Vraag je zelf af of het realistisch is dat je alle mogelijkheden van te voren kent, overziet en begrijpt. (je kan niet alle boeken al in de winkel gelezen hebben)
3. Besef je dat keuzes die je maakt stapjes zijn in een langer traject. Loop gerust regelmatig binnen en leer zo ontdekken waar alles ligt en wat er is. (Binnenlopen verplicht niet tot kopen!)
4. Beperk op tijd het aantal opties om spijt te beperken. Je hoeft na je keuze dan niet aan al die afgewezen opties te denken.
5. Kijk gerust naar andere boeken dan iedereen al doet. De ziekte van bestsellerites ligt immers snel op de loer. Er is zoveel moois wat onopgemerkt ligt te wachten op enthousiaste lezers.
6. Lees reviews, recensies en vraag desnoods om een mening van de boekverkoper.
7. Onthoud dat niet kiezen het minst gelukkig maakt. Onderzoek heeft aangetoond, dat je vooral spijt hebt van dingen die je niet gedaan hebt.

Als Ichthusboekhandel doen we er veel aan om je te helpen om een boek te vinden:

a. Op onze website proberen we steeds leuke lijstjes te plaatsen van titels die gekoppeld zijn aan de actualiteit. Wat wordt deze week verwacht, wat komt volgende maand uit. Wat zijn goede boeken bij Kerst, Pasen, belijdenis, vakantie, kinderboekenmaand, thema's etc. Kijk daarom thuis gerust eerst even op onze website. bijvoorbeeld.
b. In ons computersysteem wordt de voorraad bijgehouden van de vier winkels en kunnen we ook zien of een andere Ichthusboekhandel het boek of de CD soms wel op voorraad heeft. (Schroom niet om ons daar naar te vragen.)
3. In onze computersystemen hebben we een plaatje van (bijna) elk boek, weten we waar het normaliter staat in welke kast of op welke tafel het ligt. We helpen u graag met zoeken.
4. Op of boven de kasten vindt u bewegwijzering. We werken er aan om dat nog meer te verbeteren mt name in Zoetermeer en Leiden.
5. Vaak kunnen we u adviseren als het om iets speciaals gaat. We denken dan graag met u mee en doen ons best om advies op maat te geven.
5. Smaken verschillen en dat maakt een boekhandel juist zo leuk. Je vindt er heel veel verschillends!

Tot slot, je kunt niet alle boeken tegelijkertijd kopen, dus realiseer je dat het maken van een goede volgorde in wat je koopt of op je verlanglijstje zet, ook belangrijk is. Tot slot: bedenk een boek is elke keer dat je het oppakt opnieuw een cadeau!

Keer terug naar de startpagina