Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Spannend

Vrijdag 3 juni 2022

hoogspanningDe maand Juni is de maand van het spannende boek. Omdat die term auteursrechtelijke bescherming zou genieten, wordt deze maand daarom maar in de christelijke boekhandel de maand van de Hoogspanning genoemd.

Dit jaar zijn er opnieuw tien titels genomineerd waarbij je een actieboek krijgt. Als boekhandelaar moet je je dan soms verbijten. Waarom staat die titel er wel tussen en juist die andere titel niet. De titel die ik zelf het meeste mis in die rij is die van Jeanette Windle, Complot in Congo. Een spannend boek wat de grondstoffenproblematiek van Afrika op een "christelijke manier" in beeld brengt.

Elk jaar vraag je je af, zijn het ook echt spannende boeken? Of wordt het vooral spannend om ze te verkopen? Een paar jaar terug hoorde ik een tweedeling in de romans: de zgn. Mission-driven titels en de story-driven boeken. Een bekende auteur die er vaak (niet altijd) heel goed in slaagt om mission-driven titels te schrijven is Randy Alcorn. Hij werkt een thema uit bijv. racisme en doet dat in een prima inleefbaar verhaal. Soms zijn mission-driven boeken een regelrechte bevestiging van hoe sommige mensen het christelijke fictieboek zien: drammerig, slecht geschreven, te kort door de bocht en het loopt ook nog eens erg goed af. Vaak is het dan ook nog een "draak van een liefdesverhaal" om maar eens iemand te citeren. De bekendste valkuil is die van alle thema's die dan moeten passeren. In goede verhalen toont zich juist in de beperking de meester. Auteurs die kiezen voor een story-driven boek zorgen allereerst voor een goed verhaal. Maar story-driven boeken gaan soms wel erg met de fantasie op de loop. De lezer zoekt hierin naar een authentiek verhaal wat je meeneemt en even brengt in een andere werkelijkheid.

Het aktieboek van dit jaar, de Laatste Jihad is het begin van een serie die eerder uitkwam. Het zijn spannende boeken met een eindtijdscenario, wat zeker in de tijd van 9/11 erg dicht bij de realiteit uitkwam.

Wordt het spannend dit jaar om goede boeken te verkopen? Denk het niet: Er is genoeg wat heel erg de moeite waard is om mee te zeulen op vakantie, maar als wij, van Ichthusboekhandel het voor het zeggen hadden was er geen maand van het spannende boek. We denken dat klanten veel meer plezier beleven aan het vakantieboek in het algemeen. Inspirerende en (ont)spannende boeken, die je even los maken van de alledaagse sleur, maar ook boeken die je vooruit laten kijken naar hoe je gezin, werk en kerk een betere plek kunnen worden en hoe jij daarin kan veranderen en verschil kan uitmaken Dat is pas echt spannend!