Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Blijvende waarde(n) delen

Zondag 13 november 2022

Blijvende waarde(n) delen - ichthusboekhandelOpgegroeid in de polder als boerenzoon was er als kind, en later als jongere een regelmatig bezoek samen met mijn moeder aan een boekhandel van Wattez in de Papestraat in den Haag.

Eindeloze rijen boeken, verdeeld over twee verdiepingen, waar altijd wat te vinden was. De horizon werd verbreed en een schat aan kennis ontsloten.

Als ik nu terugkijk in de boekenkasten van ons gezin, zie ik daar talloze boeken staan die ik kreeg van mijn ouders. Om te beginnen was het traditie dat elk kind rond zijn of haar 15e jaar de bijbel in meerdere talen had. (Frans, Duits en Engels). Zelf koester ik bijvoorbeeld een in leer gebonden heruitgave van de originele Lutherbijbel die ik toentertijd kreeg van mijn moeder. Hij staat naast de driedelige Statenvertaling met kanttekeningen die ik van mijn vader kreeg.

De intentie van mijn ouders was dat wij goede boeken kregen en lazen, waardoor we niet alleen toegang hadden tot inhoud, maar ook eigenaar werden van waardevolle kennis. Talloze momenten herinner ik mij waarin boeken die we thuis lazen nu nog altijd invloed hebben op mij.

Mijn ouders gaven via deze boeken waarde(n) aan ons door als kinderen. Nu als volwassene is dat verinnerlijkt en leef en werk je er uit. Pas realiseerde ik me dat ik nog steeds met mijn broers boeken deel. We lezen soms alle drie hetzelfde boek, soms lees ik weer met één van m'n broers gelijk op en op een gelegen moment praten we er dan over bij. We delen zo niet alleen kennis, maar ook waarden als familie. Juist de verschillen (die er ook zijn!), verbreden dan weer opnieuw je horizon en houden je scherp.

Recent behaalde één van onze kinderen een bachelor graad aan de universiteit van Utrecht. Als vader ben je dan bij zo'n gelegenheid aanwezig en duikt de vraag op, wat wil ik ons kind meegeven op zo'n dag? Het werd 'Belijdenissen van Augustinus' en hoewel die reeds (geleend) op zijn studentenkamer lag, bleek het een zeer gewaardeerd cadeau.

Een opa die onlangs dertien keer de bijbel in Gewone Taal kocht voor zijn kinderen en kleinkinderen vond dit de beste investering die je doen kon in je familie. Recent kocht een klant een mooie versie van de Willibrordbijbel. Hij vond een bedrag van 150 euro geen probleem, want die bijbel zou later zijn zoon krijgen......

Blijvende waarde(n) delen Straks met pakjesavond en Kerst proberen we door alle franje heen te kijken. Bij de kerstmaaltijd in ons gezin ligt dan op elk bord een mooi ingepakt boek en geven we zo een waardevol cadeau aan iedereen mee. Ook op pakjesavond is er afhankelijk van het budget dat we met elkaar afspreken een cadeau met inhoud.

December is steeds meer feestmaand of cadeaumaand. Wat je er ook van denken mag, wanneer je in die tijd anderen (huisgenoten, familie, kinderen of kleinkinderen) een boek geeft dat blijvende waarde heeft, dan geef je veel meer dan alleen een presentje. December wordt dan ook een maand van reflectie. Reflectie op wat ons beweegt en hoe we het nieuwe jaar in willen gaan: Gemotiveerd en geïnspireerd, dat is blijvend waarde(n)vol!

Keer terug naar de startpagina