Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Waarom naar de christelijke boekhandel!?

Maandag 14 november 2022

Deze keer een blog bij Ichthusboekhandel.nl over 10 (tien) overwegingen waarom je beter naar de gewone christelijke boekhandel kan gaan dan alleen alles op internet bestellen:

Met een team van 4 collega's, (Maaike, Marnix, Tom en Jo) hebben we dit eens op een rijtje gezet. Lekker lezen in de christelijke boekwinkel

1. Winkelen bij een webshop is sterk functioneel. Een bezoekje aan een boekhandel is een ervaring. De boekwinkel is een plaats om tot rust te komen, inspiratie op te doen, de geuren van boeken op te snuiven, boeken in te zien en te vergelijken, het eerste hoofdstuk of de laatste pagina alvast te lezen...

2. In de boekwinkel kun je je cadeau echt persoonlijk maken. Alles is aanwezig om een cadeau net dat beetje extra te geven. Een boekenlegger met een bemoedigde boodschap? Een kaart met een toepasselijke wens? In de boekwinkel zoek je die er gemakkelijk even bij. En inpakken is voor ons geen standaard grijs... Boekpresentatie Guurtje Leguijt

3. Winkelen bij een webshop doe je meestal alleen. Tijdens een bezoekje aan een boekwinkel is de kans groot dat je andere boekenliefhebbers ontmoet, of gemeenteleden, of oude bekenden. Dat kan zomaar tot leuke en inspirerende gesprekken leiden. In elk van onze winkels kennen we auteurs of vertalers als vaste klant. Hoe leuk is dat om de auteur van je nieuwste aankoop even te kunnen aanschieten? 'Desnoods' arrangeren we dergelijke interessante ontmoetingen. In de boekwinkel vinden soms boekpresentaties plaats, vertellen auteurs over de totstandkoming van hun boek en kun je die gesigneerd en wel kopen.

4. De selectie van een relevante keuze! Natuurlijk roepen mensen dat de grote internetboekhandels wel 2 miljoen titels hebben. Kunnen wij ook, denken we dan, maar (gelukkig voor u) ze staan niet in de winkel. Wat je ziet is dat de presentatie op internet van titels door de grote internetwinkels (zeker van christelijke titels) meestal alleen gesorteerd wordt op verschijningsdatum, alfabet of op prijs, maar niet op inhoud en meestal ook niet op relevantie. In een gewone christelijke boekhandel en zeker de Byblos boekhandels tref je allerlei rubrieken aan en word je direct bij de meest relevante titels gebracht. Leuk iets om over na te denken: hoeveel titels heb je bij een gewone internetboekhandel “gezien” nadat je 5 minuten op die site bent geweest en hoeveel zie je er in een gewone christelijke boekhandel binnen 5 minuten? Je zal verbaasd zijn over de verschillen in aantallen, als je ze tenminste kan tellen in een winkel!

5. Internet brengt je eerder dan je denkt in een vicieuze cirkel. Straks zoek je alleen nog naar wat je al lang wist of ieder ander ook wel weet…. Goede zoekwoorden bedenken is niet altijd eenvoudig.

6. In een boekhandel kan je van alles even wat inzien en advies vragen. Bovendien kan je gebruik maken van de zoekervaring van de boekverkopers daar. Rondkijken in de christelijke boekwinkel. Wist je dat een goed advies rond de aankoop van een Bijbel, je jarenlang heel veel plezier kan geven. Juist daar geldt bij uitstek dat je die het beste in een boekhandel kan kopen. Tenzij je hem bij iemand anders al gezien en bekeken hebt.

7. Op internet staat 'alles', maar in een boekhandel heeft de inkoper al voor af geselecteerd. Is dat nu juist betutteling of juist een voordeel? Het betekent in ieder geval dat je 'onzin-titels' of 'overbodige boeken' niet zo snel aantreft in een goede boekhandel. Het feit dat er iets ligt zegt min of meer dat het minimaal de moeite waard is om in te kijken. (Wist je dat er ook boeken speciaal worden gemaakt die op internet er mooi uitzien, maar die bij ontvangst toch wat teleurstellend zijn?) De kans op een miskoop in een boekhandel is altijd kleiner.

8. Fysieke boekhandels geven service. Dat betekent dat ze met je mee denken en oplossingen kunnen aandragen die je niet vindt op internet. Als het bijvoorbeeld om grotere aantallen gaat (meer dan 10 of 30 stuks) is de fysieke boekhandel meestal beter dan internetwinkels.

9. Zijn internetwinkels dan slecht? Nee, als je wilt hebben wat iedereen al heeft en het verdient verder geen extra aandacht dan zijn ze soms wat sneller dan de boekhandel, als die het niet op voorraad zou hebben. Maar wil je echt iets bijzonders, dan kun je beter bij de boekhandel terecht.

10. Maar jullie hebben zelf toch ook een webshop?. Natuurlijk, want meer dan de helft van onze bezoekers zoekt eerst op die website en komt dan naar de winkel toe om iets te bekijken of te halen. Sommigen reserveren via de website ook hun titels en anderen houden er een verlanglijstje op bij.

Tot slot: Door te kopen bij de christelijke boekhandel in de straat zorgen we er met elkaar voor dat mensen 5 of 6 dagen per week terecht kunnen voor een goed advies en om het Woord van God te kopen of om zich daar in te verdiepen. Een goede christelijke boekwinkel is daarmee één van de beste investeringen in missionair werk!

Aan deze blog werkten mee: Marnix de Boer, Jo van Dorp, Tom Dubbelman en Maaike Langelaar, werkzaam of werkzaam geweest bij Ichthusboekhandel.nl