Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Bijbels repareren

Vrijdag 15 juli 2022

Voor veel mensen is het een groot probleem: de Bijbel die stuk gelezen is. Vroeger bij mij thuis gebeurde dat regelmatig. Het kwam doordat er vier keer per dag uit voor gelezen werd: na elke maaltijd en voor het slapen gaan. Dat is wat je noemt intensief gebruik! En ondanks dat er een goede omslag omheen zat, werd de Bijbel in de stevige handen van mijn vader al gauw stuk gelezen.

reparatie BijbelEen Bijbel die stuk is, laat je die toch repareren?
Als een huwelijksbijbel na 20 jaar lezen stuk is, dan is de stap naar een andere Bijbel niet zo gemakkelijk gemaakt. Het is een gevoel dat die Bijbel toch wel heel bijzonder was. Dan lijkt een reparatie dus de aangewezen weg: Ze zetten hem opnieuw in de band en dan kan hij weer jaren mee. Een redenatie die vaak gevolgd wordt.

In de praktijk blijkt zo'n reparatie nogal prijzig. Meestal duurder dan een nieuwe. Die gerepareerde Bijbel voelt ook heel anders aan. Dat zegt niets over de boekbinder, maar alles over beleving. Met zo'n dure reparatie heb je dus niet zomaar je 'eigen' Bijbel terug. Ons advies luidt dan ook vaak: Koop een nieuwe Bijbel, lees er met aandacht uit en kijk af en toe eens naar die oude Bijbel die dan in de kast staat en heel veel verhalen zou kunnen vertellen. De kerk die hem ooit gaf, bedoelde er niet mee te zeggen dat je nooit een nieuwe mocht kopen. Men hoopte waarschijnlijk zelfs dat je hem stuk zou lezen.

Goed, als het over de oude statenbijbel gaat die al 240 jaar in de familie is, dan wordt het anders. Dan conserveer je het verleden en maakt je het opnieuw toegankelijk. Zo'n reparatie kan wel tussen de 500 en de 2500 euro kosten. Maar dan heb je ook weer echt iets in handen.

Ook zijn er mensen die zoveel gestreept hebben in hun Bijbel of er allerlei aantekeningen in geschreven maakten, dat ze ook die Bijbel opnieuw willen laten inbinden. Dat kan een prima idee zijn. Hoe lastig is het niet als je iets niet meer snel kunt vinden in die oude vertrouwde bijbel.

Maar bedenk dan ook dat de bijbel een leven brengend boek is. Strepen die je vroeger ergens onder zette, zou je nu misschien anders zetten. Wellicht kan een nieuwe Bijbel je helpen om sommige stukken weer opnieuw te lezen, waardoor niet de strepen tellen, maar de context opeens nog meer gaat leven.

Stuk voor stuk overwegingen om een nieuwe uitvoering van een Bijbel een kans te geven. Maar als je toch echt een goede Bijbel wilt laten restaureren, dan denken we mee voor een oplossing.