Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Schoolbijbel als afscheid basisschool

Vrijdag 4 maart 2022

Ruim vijfenveertig jaar geleden nam ik afscheid van wat toen nog de lagere school met de bijbel was. Op een avond werd je verwacht met je ouders en kwam er een afsluiting van een levensfase.

Bij een afscheid van een christelijke school wordt meestal een bijbel gegeven. Bij dat moment kreeg iedereen een stemmige zwarte schoolbijbel. Pas kwam ik die bijbel weer tegen. Niet dat ik zonder zat, dat overkomt je in ons vak niet zo vaak. Er is altijd wel een bijbel in de buurt. Of het nu in de auto is, of in huis. Toch is die bijbel bijzonder gebleven. Hij wordt nooit weggegooid en blijft een mooie herinnering.

Een bijbel als afscheidscadeau voor schoolverlaters: is dat achterhaald in deze tijd of juist actueel? Wat ons opvalt in de winkel in Leiden is bijvoorbeeld dat zeer regelmatig jonge studenten een bijbel komen kopen. Een Statenvertaling bijvoorbeeld om de lessen kunstgeschiedenis beter te begrijpen. Een Engelse King James editie om de Engelse literatuurgeschiedenis te doorgronden. Soms lijkt het alsof het bijbelbezit afneemt in Nederland, maar je kunt niet zomaar zonder.....

Wat horen wij voor argumenten van leerkrachten, besturen en leden van medezeggenschapsraden van scholen waarom ze kinderen graag een schoolbijbel meegeven?

- We willen hen graag geestelijke bagage meegeven voor hun levensweg.
- We vinden de bijbel een belangrijk cultuurdocument en daar kunnen kinderen inspiratie uit putten voor keuzes en belangrijke levensmomenten.
- Door een bijbel mee te geven benadrukken wij het belang voor de kinderen van een christelijke levensstijl.
- De bijbel is en blijft de meest betrouwbare gids voor het leven. Natuurlijk het kost geld, maar het gaat wel over de kern van de manier waarop wij ons bestaan als school vormgeven.
- Wij hebben heel veel kinderen uit andere religies op school. Het helpt hen om onze samenleving en waarden beter te begrijpen.
- Omdat veel kinderen bij ons op school uit een kerkelijk meelevend gezin komen, krijgen ze bij ons een bijbel in een andere taal. Dat helpt hen om bijvoorbeeld beter Engels te leren. Als school kiezen dan voor een bijbel die lijkt op de Statenvertaling of de Herziene Statenvertaling.
- We vinden het erg lastig om een schoolbijbel te geven. We weten niet wat er gebeurd als kinderen er mee thuis komen. Toch vinden we het belangrijk omdat het waarschijnlijk de enige keer zal zijn dat er een bijbel in huis komt bij dit gezin.
- Bij ons krijgen kinderen in groep 7 een bijbel, die ze twee jaar gebruiken tijdens de lessen. Na afloop van hun schooltijd krijgen ze die mee als afscheidscadeau. Omdat ze er mee vertrouwd zijn en ze die vaak ook weer in het vervolgonderwijs nodig hebben is dat een prima oplossing.

Kijk hier voor een grote keuze aan afscheidscadeaus groep 8