Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Proefschriften in de boekhandel

Vrijdag 1 juli 2022

proefschriftAfgelopen week kwamen er drie dissertaties beschikbaar in ons werkgebied. Dat is een hele kluif voor de auteurs geweest. Het is een proeve van bekwaamheid van hun wetenschappelijke vaardigheden. en geeft inzicht in hun kennisgebied

Aan een dissertatie of een proefschrift zijn strenge voorwaarden verbonden. Als bijvoorbeeld het boek eerder dan de promotie plaatsvindt al in de boekhandel ligt, mag formeel de promotie niet meer doorgaan. Promoties zijn streng georkestreerde publieke examens. Tradities en rituelen horen daarbij.

Proefschriften zijn voor de fijnproevers. Jarenlange studie wordt samengebald in een boek. Het is vanuit vele hoeken bekeken door meerdere personen, het is getoetst, er is een uitstekend bronnenonderzoek geweest en als het goed is, is het onderwerp origineel en ook nog eens de moeite waard.

Één van de leukste dingen van een proefschrift vormen de op een los vel bijgevoegde stellingen. Hoewel dit niet meer op alle universiteiten verplicht of gebruikelijk is, is dit vaak waar de meeste aandacht naar uit gaat. Het is dan ook opmerkelijk dat uitgevers zelden de moeite nemen of de aandacht hebben om dit toe te voegen aan het boek. Dit zijn traditioneel 10 serieuze stellingen en dan worden er ook nog enkele wat meer studentikoze schertsstellingen aan toegevoegd. (Overigens dienen die ook verdedigd te kunnen worden)

Proefschriften vormen het ideale instrument om je razendsnel op hoofdlijnen in een hele specifieke materie te kunnen verdiepen. Het is om het onaardig te zeggen een legitieme vorm van "brainpicking". Een dissertatie moet theoretisch en empirisch kloppen, het moet op een consistente manier geschreven zijn, waarbij er integratie plaatsvindt van kennisgebieden en het moet ook nog leesbaar en origineel zijn. Vakmatig moet het kwaliteit bieden en er zijn niet veel dunne proefschriften. En niet onbelangrijk er zit altijd een goede samenvatting bij.

Omdat een goed onderzoek vaak meer onbeantwoorde vragen oplevert dan duidelijke stellingen zijn uitgevers en boekhandelaren er enthousiast over. Er blijft immers steeds weer nieuws komen. Het enkele exemplaar dat ze niet kwijtraken, wordt graag opgeslagen in de eigen bibliotheek. Want ook een boekhandelaar is een kennismanager, die graag leert van zijn klanten en de boeken die hij/zij onder ogen krijgt.