Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Studiebijbels: toelichting die verrijkt.

Dinsdag 6 juni 2017

studiebijbel liggen bij Ichthusboekhandel op voorraadIn de afgelopen 15 jaar is de studiebijbel een niet meer weg te denken hulp bij het bijbellezen geworden. Tijd om over deze ontwikkeling wat meer te vertellen.

Het verhaal van de studiebijbel begint echter al veel eerder. De oorspronkelijke Statenvertaling met kanttekeningen uit de zeventiende eeuw is in feite de eerste studiebijbel. Daarna komt de tijd vooral van de bijbelcommentaren. Dikke afzonderlijke boeken die vers voor vers toelichting gaven en vooral gericht zijn op de studeerkamer. Heel uitgebreid, maar vaak erg gedetailleerd en moeilijker mee te nemen naar een kring- of bijbelstudieavond.

Aan het eind van de twintigste eeuw komt in Nederland een vertaling uit van de Life Application bible. Een praktisch gerichte toelichting op de vertaling van het Boek onder de naam Het Leven, nu in de winkel als "Het Nieuwe Leven". Een trend wordt daarmee gezet voor Nederland. In Amerika is dit al veel langer aan de gang en is er voor elk onderwerp bijna wel een studiebijbel te krijgen. Ze zijn vaak ook in meerdere vertalingen beschikbaar.

Studiebijbels hebben enkele specifieke voordelen ten opzichte van bijbelcommentaren. Het meest in het oog springend zijn de compactheid en de handzaamheid. De bijbel is “sjouwable” en kan daardoor mee genomen worden naar bijbelstudie avonden en kringenwerk. Tegelijkertijd kan er heel veel informatie meegenomen worden, die direct toegankelijk is omdat men de gehele bijbeltekst bij zich heeft.

Inmiddels heeft elke theologische richting wel een studiebijbel waarin men zich kan herkennen. Feitelijk ontbreekt alleen nog een studiebijbel voor de Rooms-katholieke richting, hoewel de Willibrordvertaling op zich zelf wel veel aantekeningen heeft.

Wij zien dat de echte studiebijbelgebruiker graag vergelijkt en zich zo een mening vormt. Veel van hen hebben dus ook meerdere studiebijbels voor het grijpen.

Vanwege de complexiteit van de tekst en de daarmee verbonden toelichting leent een studiebijbel zich niet zo goed voor digitale weergave. Bovendien blijken teksten van meer dan 1500 pagina's technisch moeilijk hanteerbaar en te indexeren voor e-readers.

Studiebijbels zijn door hun opzet in principe minder geschikt om mee te nemen naar de diensten van de kerkelijke gemeente. Daar past vooral een gewone teksteditie veel meer bij het karakter van de samenkomst. De erediensten hebben vaak een liturgisch, meditatief of een onderwijzend karakter. Dat vraagt een zekere ontvankelijkheid in het lezen van de bijbeltekst in haar oorspronkelijke context. (Zonder direct commentaar uit andere bronnen op dat moment dan alleen de verkondiging). Verdere persoonlijke studie of verdieping is dan juist iets wat meer thuis of in kringen gebeurt.

Nu de Bijbel met Uitleg (BMU) vanuit de kring van de Statenvertaling gereed gekomen is, is het na een eerste analyse zinvol dat in een compact overzichtje u als bezoekers een kleine voorselectie kunt maken. Onderstaand ziet u een overzicht van de verschillende studiebijbels, waartoe wij ook de jongerenbijbels rekenen. Met name de BMU is daarin een wat hybride variant omdat het focus daar zowel op jongeren als op gezinsgebruik gericht is.

Overzicht Studiebijbels zoals verkrijgbaar bij Ichtusboekhandel

Klik op één van onderstaande links en ontdek de opties:

Statenvertaling met kanttekeningen

Het nieuwe Leven, praktische lessen uit het Boek

Studiebijbel Herziene Statenvertaling (HSV)

Studiebijbel in Perspectief (NBV)

* Studiebijbel Nieuwe Bijbelvertaling (NBV)

Jongerenbijbel NBV

Jongerenbijbel Herziene Statenvertaling (HSV)

Bijbel met Uitleg (BMU)